Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak - van kiút!

Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak – van kiút!

Amikor egy kisbaba érkezik a házba az olykor pörgős világunkból (értsd orvoshoz rohangálás, mindent beszerezni az utolsó pillanatban, na meg persze mindenki jön azzal, hogy most tombold ki magad, mert aztán soha többet nem fogod tudni) meg kell tudnunk megérkezni, egy lecsendesedett, békés zárt világba. Ahol te, és a baba, ketten vagytok – na persze apa is jelen van, de az ő szerepe teljesen más a kezdetek kezdetén, mint az édesanyáé.

Ahhoz, hogy biztosan elkerüljön az egyébként egyre inkább divatos téli letargia szele, nem árt, ha leporolod a kreatív oldaladat és tudatosan nekiállsz a kettőtök életét teletölteni élményekkel, amelyeket akár apának/nagyinak képekbe csomagolva áttudsz adni szülinapi ajándékként.

Lássuk, hogy milyen bezártság űző praktikák léteznek kisbabás anyukák számára:

I. Közösség ereje

Sokan elfeledkeznek arról, hogy nyitni kell más édesanyák felé. Ahogy te, úgy mások is azt érezhetik, hogy bezárva vannak ebbe az érzékeny, ám de annál csodálatosabb világba.

Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak - van kiút!

Ma már rengeteg anyukás csoport van a neten, talán Te is benne vagy egyben vagy többen is. Ha ez így van, akkor nincs más dolgod: szedd össze a bátorságodat, és írd ki, hogy x korú gyermekeddel délelőtti és/vagy délutáni sétához társakat kerestek! Meglátod, hogy azonnal írni fognak az anyukák! Arról nem is beszélve, hogy ha nem állsz meg pusztán a kiírásnál, akkor létrehozhatsz a városodban vagy a kerületedben egy olyan csoportot, aminek a segítségével megszervezhettek számos közösségi programot.

Ezzel már is segítettél magadon, és biztos lesz olyan felvetés, ami számodra is teljesen új információval bír – legyetek akár egy bevásárlóközpontban, akár egy sportcsarnokban, vagy később, a jó idő eljövetelével a megszokott társaságban a kinti levegőn.

Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak - van kiút!

Na persze, ha nem tartozol azok közé, akik könnyen ismerkednek, akkor írd össze az ismerőseidet, akik közel laknak hozzátok és látogasd meg őket időről-időre. Ezzel egyrészt ápolod a kapcsolatokat, másrészt a rokonaid örülni fognak, ha láthatják a gyerkőcöd fejlődését.

Amennyiben pedig úgy érzed, hogy uncsi az otthoni játékok halmaza, de nincs más anyuka, akivel kiruccannál, bátran menj el egy játszóházba, hiszen délelőtt ott is hasonló korcsoportú babák, és szüleik lesznek jelen. 

II. A mozgás öröme

Amennyiben te is, és a babád is a mozgást részesítitek előnyben, akkor a hidegebb időkben is számos programmal tudjátok színesíteni az életeteket. Alapjáraton szerintem, ha beírod a keresőbe, hogy baba-mama torna, akkor azonnal elárasztanak a jobbnál jobb ajánlatok.

Kezdjük is a különböző benti lehetőségek tárházával: ha a nyugodtabb mozgást preferáljátok akkor jól jöhet a baba/gyerek jóga. De persze akad még számos tánc, például a zumba, amit anya és a kicsi együtt tud művelni, illetve a különböző baba úszás, masszázs programok is lehetnek opciók számotokra. 

 

zumbini

Zumbini, a benn tölthető, készségfejlesztő zenebona, mely a játékos tanulással együtt egy szuper közösséget is ad nekünk. 

Ha azonban inkább a külső helyszínt szeretitek, akkor sem kell aggódni, hiszen többek között a legjobb barátunk a babakocsi, a hordozó és a kenguru – jó időben egy sima séta, kisebb kirándulás, zordabb időben pedig a szánkózás vagy uszodai látogatás ötlete sem elvetendő lehetőség. 

Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak - van kiút!

No persze azt se felejtsük el, hogy az adott évszaknak megfelelően vannak szabadtéri programok is. Ősszel jönnek a szüreti, a tökfaragó programok, ezt követően pedig a mikulás programok, és a karácsonyi forgatag, illetve a télűző események. És hoppá! Már csak arra leszünk figyelmesek, hogy újra süt a nap és kitavaszodott.

III. Kultúrprogramok

Tudom, hogy ezen most talán sokan meglepődnek, hogy babával/kicsi gyerekkel elmenni bármilyen ilyen típusú programra, milyen elvetemült nézet már, de higgyétek el, hogy nem ördögtől való dolog. Míg a teljesen kicsiknek a bábszínház jöhet szóba, addig ha már anya is élvezné a kultúrát, akkor mehettek együtt számos múzeumba, ahol a legtöbb helyen tartanak ingyenes napokat, vagy olcsón kaphattok kismamás jegyeket.

Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak - van kiút!

Sok esetben azt hallom, hogy egy idő után az anyukák már nem tudnak felnőttekkel kommunikálni a sok gügyögést követően. Nos, ez elég felnőttes programnak számít?! 

IV. Én idő másként

Igen, igen, jól olvasod! Ugyanis léteznek olyan kávézók, éttermek, ahol gondolnak a szülőkre is, és külön játszó sarkot alakítanak ki a gyerekesek számára. Így amellett, hogy a gyerkőcöd újfent társaságban van, te is köthetsz új ismeretségeket, és még ki is tudsz “kapcsolni” néhány percre egy frissítő, vagy süti mellett. De akár oda is szervezhetsz egy barátnős délutánt, vagy az anyósoddal egy délutáni kávés beszélgetést, ha épp ahhoz lenne kedved. A lényeg, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő lehetőségek egyikét és ne érezd úgy magad, mint aki a kőkorban él. 

Bezártság elleni praktikák kisbabás anyukáknak - van kiút!

És még egy: minden esetben fontos, hogy figyeljünk a gyerkőcre, hogy milyen típusba tartozik.

Hiszen, ha egy nyugodtabb babáról beszélünk, akkor inkább bábszínház, vagy énekes programra vigyük, míg ha mozgékonyabb, akkor pedig adjunk teret a mozgás élményének megéléséhez. A legtöbb önkormányzatnál ma már vannak ingyenes programok is, illetve a wifi is ki van építve, így innen is ellehet intézni néhány fontos/elengedhetetlen dolgot. 

A fentieket elnézve, azt gondolom, hogy valóban csak a kreativitás szabhat határokat egy mai kezdő édesanyának, hiszen annyi típusú programok közül lehet választani, hogy szinte már zavarba ejtő. A lényeg, hogy ne zárd ki önmagadat és ezzel együtt a babádat/gyermekedet sem, semmi olyanból, amely számodra, és számára is csupa új lehetőséget, és lendületet képes adni. Hiszen a te életedért, és most már a gyermeked életéért is te vagy a felelős. Te, aki megadhatod számára az alapokat, hogy később milyen felnőtt váljon belőle. Olyan, aki képes megszervezni kreatívan a saját életét, vagy olyan, aki csügged, ha senki nem nyitja rá az ajtót!

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

 

Plusz ajánló énidőre gyermekekkel:

Ha pedig még mindig nem tudod, mi lenne az igazán Neked való program, de szeretnéd kreatívan eltölteni a közös perceket, úgy szeretettel ajánljuk Neked Spisák Katalin Őszi kopogtató készítő workshopját, valamint gyapjú sál készítő workshopját melyről hazatérve később meglephetitek alkotásaitokkal egész családodat!

Természetese gyerekekkel workshopok

Kovács Edina kismamacoach

Szólj hozzá!