Komplex mozgásterápia kisgyermekeknek

Komplex mozgásterápia kicsiknek | Mikor van szükségük rájuk?

Manapság egyre több a tanulási nehézséggel küzdő gyerek, így egyre elterjedtebbek a különböző fejlesztések és terápiák. A terápiák közül is a leghatásosabbak a mozgásterápiák.

Ezekből is van jónéhány, de igazából nem lehet közöttük sorrendet felállítani (kérdezték már tőlem, hogy melyiket ajánlom). Mindegyik mozgásterápia hatékony és bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom, ám ez a cikk a Kulcsárné féle komplex mozgásterápiáról szól részletesebben.

A komplex mozgásterápia kidolgozása Kulcsár Mihályné nevéhez köthető, aki Delacato módszere alapján fejlesztette ki a terápiát. Saját munkásságában vette észre, hogy a mozgás milyen jó hatással van a kezei alatt tanuló gyerekek teljesítményére. Folyamatosan finomította a módszert, de mai napig is folyamatosan fejlődik, igazodva a legújabb kutatási eredményekhez. Azért komplex, mert az idegrendszer minden területére kiterjed a fejlesztés.

Komplex mozgásterápia kisgyermekeknek

A mozgásterápia alapja a mozgás, az elemi mozgásformákra épülnek a gyakorlatsorok. A mozgásfejlődés során minden életszakaszban az idegrendszer egy-egy területe az irányító. Így ha bármelyik mozgásszakasz kimarad, vagy nem gyakorlódik be eléggé, akkor az érintett terület sem fejlődik tökéletesen. Ez később tanulási, viselkedési zavarokhoz vezethet.

A terápia segítségével ezeket az elmaradt területeket tudjuk pótolni, fejleszteni. Javasolt a fejlesztés a következő esetekben:

  • figyelem és koncentrációs zavarok
  • tanulási nehézségek (dyslexia, dysgrafia, dyscalculia)
  • térérzékelési zavarok, térirányok bizonytalansága
  • észlelési zavarok
  • megkésett mozgás-, vagy beszédfejlődés
  • bizonytalan kéz-, lábdominancia
  • nagymozgások és finommozgások ügyetlensége
  • bizonytalan egyensúlyérzékelés
  • beilleszkedési nehézségek, viselkedészavarok

A gyakorlatsorok hatására a gyerekeknek nemcsak a mozgása rendeződik, hanem az idegrendszer érése következtében javul a figyelme, viselkedése, feladattudata, téri tájékozódása, testképe, emlékezete, sorrendisége, egyensúlya, ügyesedik a mozgása.

Komplex mozgásterápia kisgyermekeknek

A terápia egy teljes idegrendszerre kiterjedő vizsgálattal és anamnézissel indul. A vizsgálat során megnézzük, hogy mely területek a leginkább érintettek, honnan kell a fejlesztést elkezdeni.

A kapott eredmények alapján egy 8-13 feladatból összeállított gyakorlatsort kap, amit minden nap el kell végezni. Itt a szülők szerepe nagyon jelentős, csakis együttműködés esetén lesz a terápia hatásos.

A gyakorlatokat 4 héten át kell végezni, ez legfeljebb napi 20 percet vesz igénybe. Egy hónap múlva kontrollvizsgálat következik, amikor megnézzük, hogy az mennyire sikerült a mozgássoroknak beépülniük, az idegpályák mennyire alakultak ki. Ezután következik a ráépülő gyakorlatsor összeállítása. Átlagosan 10-15 hónap a teljes terápia időtartama, de legalább 6 hónap szükséges.

A terápia már egész kicsi kortól ajánlott, hiszen a gyakorlatsorok egyénre szabottak.

Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus

Szólj hozzá!