gyógyszerek karácsonykor

Ünnepek vs betegségek – amikor a betegség nem megy szabira

December, az év utolsó hónapja talán a legmozgalmasabb időszak egész évben. Ilyen idő tájt szinte már mindenki ünnepi hangulatban ég – ha az ünnepek közeledtére gondolunk, akkor elsőnek talán a mikulás csomagok, sütés-főzés, ajándékcsomagolás, meg persze a családi együttlét jut eszünkbe.

Én most kicsit máshonnan szeretném az ünnepekre való készülődést megközelíteni. Gyógyszerész szemmel, azokra a gyógyszerekre fókuszálva amik a legszükségesebbek lehetnek és érdemes őket mindig otthon tartani, de főleg az ünnepekkor, hogy ne arra emlékezzünk vissza, hogy a fél napot az ügyeletes patikában sorban állva töltöttük. Illetve a gyógyszerek tárolásával és lejáratával kapcsolatban szeretném egy pár fontos dologra felhívni a figyelmet, ami lehet, hogy sokaknak egyértelmű, de a patikai munkám során tapasztalom, hogy azért vannak hiányos információk ezen a téren.

 Tárolás

Az egyik, és talán a legfontosabb ezzel kapcsolatban, hogy olyan helyen tároljuk a gyógyszereket, amit a gyerekek nem érnek el. Érdemes minden gyógyszert egy helyen tárolni, mert így könnyebben átlátható és nem férhet hozzá a gyerek olyan gyógyszerhez, amit épp elfelejtettünk eltenni. Fontos, hogy nem minden gyógyszert ugyanazon körülmények között kell tárolni.

A legtöbb esetben persze a szobahőmérséklet, páramentes hely a legmegfelelőbb, de vannak olyanok is amiknél sötét, hűvös helyet kell biztosítani. Sokaktól hallottam, hogy minden gyógyszert hűtőben tárolnak, azt is, amit nem kéne. Szóval mindig nézzük meg az adott gyógyszer dobozán, hogy milyen tárolási körülményeket igényel, és úgy tároljuk, különben probléma lehet a minőséggel és a benne lévő hatóanyagokkal.

Lejárat

A gyógyszerek bevétele előtt mindig nézzük meg a lejáratot. Ha valakinek állandó gyógyszerei vannak, annak természetesen nem feltétlen kell minden nap meglesni a dobozon a lejáratot.

Mint ahogy reflexből megnézzük az élelmiszerek lejárati dátumát, úgy a gyógyszereknél is legyen ez evidens. Jobb esetben nincs szükség egy adott gyógyszerre minden hónapban, ezért a legjobb ha a gyógyszeres doboz tartalmát fél évente átnézzük és ellenőrizzük. Ha lejárt, ne kockáztassunk a bevételével, hanem vigyük el a gyógyszertárakban kihelyezett gyógyszerhulladékgyűjtőbe, mivel ezek veszélyes hulladéknak minősülnek.

gyógyszerek karácsonykor

A másik dolog amiről itt szót szeretnék ejteni az egy- és többadagos készítmények. Az egyadagos jelentése, hogy készítmény adagolva van és csak fel kell használni, míg a többadagos készítményeket magunknak kell kiadagolni.

Utóbbira a legjellemzőbb példa a szirup, ami a gyerekeknél a leggyakoribb gyógyszerforma. Itt ugye adagolókanál vagy szájfecskendő segítségével kell kiadagolni a gyógyszert. Ezáltal a felbontás után a gyógyszer érintkezhet mindenféle kórokozóval, ami okozhatja hogy a lejárati időn belül probléma lehet vele, ezért fontos, hogy ezeknél vegyük figyelembe a felbontás utáni lejárati időt. Minden ilyen típusú gyógyszernél felbontáskor írjuk rá a dátumot, így mindig tudjuk, hogy meddig használhatjuk biztonsággal.

Nézzük a leggyakoribb betegségeket és tüneteket, hogy mik azok a gyógyszerek melyeket érdemes az ünnepekre beszerezni, vagy pótolni a gyógyszeres dobozban:

  • Láz és fájdalomcsillapító

Úgy gondolom, hogy az ilyen típusú készítmények minden családban ott vannak a gyógyszeres dobozokban. Fejfájás, fogfájás, ízületi fájdalmak. Talán ezek a leggyakoribbak amikre bevesszük fájdalomcsillapítókat, illetve a lázas állapot.

Lázcsillapításra viszont az aktuális elvek szerint csak akkor van szükség ha beteg levertté válik, nem hőfok szerint. Tehát, ha valaki 38˚-os testhővel teljesen jól érzi magát, akkor nem feltétlen kell azt csillapítani, mivel a láz az immunrendszer által kiváltott természetes jelenség, ha valamilyen fertőzés támadja meg a szerveztet.

Téves információ az, hogy a magas láz lázgörcsöt okoz. A lázgörcsöt a fertőzés által megjelent toxinok okozzák. A legtöbb esetben azért 38˚ és a fölötti testhőnél már jelentkezik a levertség, és szükséges a lázat csillapítani. Erre két lehetőség van. Az egyik a gyógyszeres kezelés, a másik pedig a hűtőfürdő alkalmazása. Gyógyszeresnél fontos tudnivaló, hogy ugyanabból a hatóanyagból (nem gyógyszermárkából!) 6 óránként lehet ismételt adagot adni, de ha az első bevételénél nem tapasztalunk javulást 4 óra elteltével más hatóanyag tartalmú gyógyszert adhatunk, tehát így kombinálhatjuk ha nem csökken a láz.

A hűtőfürdővel kapcsolatban pedig, hogy test-meleg vizet engedjünk, amit fokozatosan hűtünk, de úgy hogy a beteg ne dideregjen.

gyógyszerek karácsonykor

  • Emésztési problémák

Talán az első dolog, ami eszünkbe jut ha egészségügyileg gondolunk az ünnepekre, az a gyomorrontás. Mivel valljuk be őszintén, ez nem az az időszak, amikorra az ember a diéta elkezdését időzíti. Ilyenkor a csokoládé és cukorka fogyasztás magasabb szintre emelkedik mint az átlagos hétköznapokon.

Mindenféle finom és különleges étel, na meg a szaloncukor a karácsonyfán, amit titkon lelopkodunk és a csomagolást fenn hagyjuk és úgy igazítjuk, mintha mi sem történt volna. De a gyomrunk sok esetben nem felejti el ezeket a titkos falatozásokat. A felnőtteknek nagy segítség lehet ilyenkor valamilyen emésztéskönnyítő szer, melyek olyan enzimeket tartalmaznak amik rásegítenek a természetes lebontó folyamatokra. (pl.: Dipankrin, Kreon).

Gyerekeknek nincsen ilyen készítmény, és nem is szabad kapniuk. Itt kell megjegyeznem egy nagyon fontos dolgot, gyermekeknek sohasem adunk felnőtt gyógyszert, még ha adott esetben létezik gyermekváltozat és a felnőttből csökkentett adagot akarnánk adni neki, akkor sem kaphat, mert nagyon veszélyes lehet.

Gyakori lehet a puffadás, ami sokszor a gyerekeknél is előfordul. Erre szánt készítményből már van a gyermekeknek és a felnőtteknek is külön-külön. (pl.: Espumisan)

Felnőtteknél előfordulhat a gyomorsavtúltengés. Ha állandó probléma akkor orvoshoz kell vele fordulni, mert vannak rá vényköteles, folyamatosan szedendő készítmények, melyekkel karban lehet tartani. Egyébként sokaknál a stressz okoz ilyen tüneteket ami az ünnepi készülődéskor előfordulhat, de az alapprobléma ilyenkor általában a hatalmas habzsi-dőzsi. Ilyen esetben jó, ha van otthon erre szánt gyógyszer. (Rennie, Quamatel Mini).

A következő probléma ami felmerülhet a székrekedés. Ebben az időszakban nem igazán figyelünk oda arra, hogy ittunk-e elég folyadékot, vittünk-e be elég rostot, így előfordul ez a probléma, gyerekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Gyermek esetében a glicerines kúp és a Duphalac szirup, ami megoldást jelenthet, felnőtteknél több opció is van (Guttalax, Tisasen, Laevolac). Ha már székrekedés, akkor szót kell ejteni a hasmenésről is, mert persze ez is gyakori probléma lehet ilyenkor. A különleges fűszerezés, ünnepek alatti stressz is kiváltó oka lehet.

Felnőtteknél többféle gyógyszer is segíthet, lehet a belek motilitását csökkenteni (Imodium), vagy megkötni a méreganyagokat (Carbo activatus-aktív szén), attól függően, hogy épp mi okozta a bajt. Igazából gyerekeknek is van (Smecta), de a hányás és hasmenés gyermekkorban nagyobb veszélyt jelenthet. A gyerekek sokkal hamarabb kiszáradnak, így egy többszöri hasmenés, esetleg hányás esetén még az ünnepek alatt is fontos, hogy a gyerkőcöt orvos lássa.

gyógyszerek karácsonykor

És az utolsó amiről ebben a témakörben írnék azok a probiotikumok. Már egyre többen, de még mindig nem elegen tudják, hogy a probiotikumok nem csak az antibiotikumok mellé szedve hatékonyak, hanem egy gyomorrontáson, hasmenéses állapoton is javítani tudnak. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt vannak készítmények, amik segítenek fenntartani a normál bélflórát, ami nem csak az antibiotikumok által borulhat fel.

  • Enyhe meghűléses panaszok

A téli időszak, hideg levegő nem kedvez a kórokozóknak, de ilyenkor is gyakran előfordulnak meghűléses panaszok. Hiszen egy jó kis téli séta, hógolyózás vagy épp szánkózás után kicsit megizzadva könnyedén megfázik az ember.

Ilyenkor elegendő lehet a tünetek enyhítése. Egy kis torokkaparásra már rengeteg torokcukorka kapható, melyek fertőtlenítő vagy akár antibiotikumos hatásúak is lehetnek, és enyhíthetik a panaszokat.

Gyerekek esetében ha még nem tudja, vagy nem szívesen szopogatja el ezeket, vannak már spray formátumok is. Sokan a forró italokra esküsznek, mert átmelegíti őket. Ez lehet akár mézes tea, vagy gyógytea, illetve gyógyszeres forró italok.

A mézzel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy 1 éves kor előtt tilos adni, mert előfordulhat benne botulinum toxin, mely egy igen erős méreganyag. Gyógyteák közül meghűlésre a hársfatea kiváló választás lehet. A gyógyszeres forróitalok láz- és fájdalomcsillapító hatóanyagot tartalmaznak, kiegészítve a nyálkahártyaduzzanatot és orrváladékot csökkentő hatóanyaggal, illetve előfordulhat még benne köptető, vagy antihisztamin is készítményektől függően.

Fontos, hogy ha komplex forró italt iszunk, nézzük meg vagy kérdezzük meg a vásárláskor a gyógyszerészt, hogy milyen hatóanyagokat tartalmaz. Ne úgy tekintsünk ezekre, mint egyszerű teához hasonló italra, és ne vegyünk be ezzel egyidejűleg ugyanolyan hatóanyagú készítményt, mert fenn áll a túladagolás veszélye. Ha megjelenik a váladék és nem sikerül felköhögni, érdemes valamilyen köptetőt használni. Kisgyerekek esetében, akik még nem tudják felköhögni is szükséges és hatékony lehet a köptető, mivel segíti a váladék feloldását.

gyógyszerek karácsonykor

  • Allergia

Erre talán végképp nem gondol az ember, pedig gyakran előfordulnak a ritkán, vagy egyáltalán nem fogyasztott ételek esetében, az allergiás tünetek.

Az ünnepekkor olyan ételek, vagy fűszerek kerülhetnek az asztalra, ami máskor egyáltalán nem. Egy nagyon egyszerű példa erre, hogy köztudott a magyarok nagyon kevés halat esznek év közben, sokan csak karácsonykor fogyasztanak. A halról viszont tudni kell, hogy az egyik leggyakoribb allergiás tüneteket okozó élelmiszer.

Az allergiát tekintve el kell különíteni az enyhe, és az életveszélyes kategóriát. Életveszély áll fenn, ha a légutak elkezdenek szűkülni, torokduzzanat lép fel, vérnyomásesés, ájulás. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívni.

Az enyhébb tünetek közül a leggyakoribb a bőrön való kiütések megjelenése, viszketése, hasmenés, hányinger, esetleg szájzsibbadás. A tünetek oka, hogy az immunrendszer nagy mennyiségű hisztamint szabadít fel, így ilyen esetekben az antihisztamin adása megoldást jelent (Cetirizin, Loratadin).

  • Kisebb balesetek

Erre talán kevesen gondolnak, de kisebb sérülések, balesetek bármikor előfordulhatnak. És talán ezeknek a veszélye is magasabb egy picit ilyenkor. Gondolok itt a kapkodásra a konyhában, ami vezethet vágott sebhez vagy akár égési sérüléshez is. Ezért fontos, hogy mindig legyen otthon sebfertőtlenítő, kötszerek, sebtapasz égésre pedig Irix spray, bár a spray-n kívül egyébként a legjobb, ha folyamatosan hűtjük a sérülést, és utána ha tehetjük, hagyjuk szabadon, mert hamarabb gyógyul.

gyógyszerek karácsonykor

  • Egyéb (lázmérő, fogzáskönnyítő)

Ami felsorolásból kimaradt, de mindenképp jó ha van otthon, az a lázmérő.

Igaz, a mostani lázcsillapítás elve az, hogy csak akkor csillapítsuk, amikor a gyerek közérzete rossz és ne lázmérő által mutatott érték szerint.

Ettől függetlenül fontos, hogy meg tudjuk állapítani a gyerek testhőjét, és ha szükséges lázcsillapítót tudjunk neki adni, hiszen a gyerek közérzete nem feltétlen csak a láztól lehet rossz. Megváltozhat a viselkedése akár a fogzástól is, ha épp abban a korszakban van, így érdemes az ünnepek előtt valamilyen fogzáskönnyítő készítményt is beszerezni, még ha épp nem is fogzik, vagy épp eddig nem volt rá szükség (Dentinox, Dologel).

Ugyancsak kisgyerekes szülőknek nagyon fontos, hogy legyen otthon valamilyen orrszívó készülék, ha eddig nem volt, érdemes az ünnepek előtt beszerezni egyet, nehogy épp most legyen rá szükség.

Orrszívással kapcsolatos tudnivaló, hogy leszívás előtt használjunk tengervizes orrspray-t, ami segít fellazítani a váladékot, így könnyebb a kiürülés. Ha a gyerek orra eldugul, az orrszívás után alkalmazhatunk hatóanyagos orrspray-t, de itt fontos megjegyezni, hogy maximum 7 napig alkalmazhatóak ezek a készítmények a hozzászokás veszélye miatt.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

Erdeiné dr. Vágáczki Nóra

Szólj hozzá!