Fontos tudnivalók császármetszés előtt

5+1 dolog, amit jó lett volna tudnom a császárom előtt

Van úgy, hogy valamire nem tudunk felkészülni. Van úgy, hogy valamire nem is akarunk felkészülni, mi több, a gondolatát is elhessegetjük, mert mi van, ha épp ezzel vonzzuk be. Sokan így vannak a császármetszéssel is. Pedig, ha valamiről információt gyűjtünk, attól még nem biztos, hogy be is fog következni. Ellenben magabiztosabbak lehetünk, ha a megfelelő tudás birtokában talál bennünket a műtét. Anyatársak meséltek, mi volt az, amiről jobb lett volna hamarabb értesülniük.

 

A katéter

“Senki nem mondta, hogy katétert fogok kapni a műtétet megelőzően, pedig logikus. És azt sem, hogy ezt sok helyen az érzéstelenítés előtt helyezik fel, majd a műtét után ott fog lógni mellettem. Valószínűleg ezzel összefüggésben egy csúnya, húgyúti fertőzésem is lett aztán, amit antibiotikummal kellett kezelni. Nekem a katéter volt a legrosszabb élmény.“ (Edina, 30)

 

Az első felkelés

“Egy kiképzőtisztre hasonlított a császáros őrzőben a szülésznő, aki hat óra elteltével odajött, hogy akkor most felkelünk. Nem volt kecmec, utóbb már hálás vagyok neki ezért. Soha nem éreztem akkora tehetetlenséget és fájdalmat, mint ott, azt hittem, szét fog szakadni a hasam. Többször megszédültem, a zuhanyba való kisétáláskor kihíján elájultam. De megcsináltam. Büszke voltam magamra” (Kitti, 27)

 

A kiszolgáltatottság

“Nem fogom elfelejteni azt a pokoli kiszolgáltatottságot, amit akkor éreztem, ahogy a műtét után magamra maradtam. Inni szerettem volna, de senki nem tudott segíteni, én pedig nem mertem emelni a fejem, mert előre figyelmeztettek az esetleges fejfájásra. A babámat nem kaphattam meg, órákon át azt sem tudtam, hol van, mert egyedül nem tudtam tartani, és nem ért rá senki strázsálni mellettem. Aztán a friss, hasi sebbel is suta voltam, csak araszoltam a mosdó felé. Alig vártam, hogy hazamehessünk a kórházból. (Janka, 24)

Fontos tudnivalók császármetszés előtt

Gyógytornász? Jó lett volna

“Csak utóbb hallottam arról, hogy gyógytornásszal kellett volna találkoznom a kórházban, aki elmondhatta volna, hogyan is lehet a lehető legkisebb fájdalommal felkelni a kórházi ágyról, vagy egyáltalán megfordulni. Vagy köhögni hogy kell nagy vágással a hasadon. Vagy a császáros heget miképp kell masszírozni, hogy minél kevesebb összenövésem legyen. De ilyen szakemberrel nem találkoztam, hírből sem. És nagyon jól jött volna a segítsége, amikor elefántméretűre voltak dagadva a végtagjaim a műtét után.” (Judit, 32)

 

A hathetes kontroll zöld jelzése

“Bárcsak ne hittem volna orvosomnak, aki nőgyógyászatilag mindent rendben talált, és biztatott, hogy bátran fussak, ha arra vágyom. Az én hasizmom viszont a szülés után is három ujjnyira nyitva maradt, és így, gyenge core-izomzattal kezdtem el futni, trx-ezni otthon. Nem kellett volna. Még több panaszom lett (térd, csípő, derék), amit aztán gyógytornásszal kellett hónapokon át korrigálni. Mára tudom, hogy előbb a császármetszés utáni regenerálóprogramon kellett volna végigmennem, újraépíteni a testem.” (Heni, 35)

Fontos tudnivalók császármetszés előtt

 

+1 Lehet szülni császár után

“Csak a második császárom után szembesültem a ténnyel, hogy megfelelő, támogató kórházban természetes, hogy megkísérelhet az édesanya hüvelyi szülést (VBAC) császáros előzménnyel, biztonságban. És ez nem hippidolog, hanem reális esély, lehetőség. Nekem ez már szertefoszlott, nem szeretnénk több babát.” (Kira, 34)

 

A fentiekkel, illetve a műtét előzményeivel és következményeivel kapcsolatos információk, a legfontosabb császáros szüléses segédletek mind megtalálhatók az androidos Császárvonal applikációban, amit a Google Play Áruházból ingyen le tudsz tölteni, a hozzá tartozó másfél órányi videót, 12 hétre elkészített tornasort, sebkímélő mozgásokat bemutató videókat pedig megvásárolhatod hozzá. Készül iOS-re is.

Fontos tudnivalók császármetszés előtt

Fontos tudnivalók császármetszés előtt

 

Facebook csoport, szakértőkkel: https://www.facebook.com/groups/csaszarvonal/

Facebook oldal: httpsl://www.facebook.com/csaszarvonal

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi kismamával is!

Kiss Verus a Császárvonal projektvezetője

Szólj hozzá!