Babajóga gyermekágy után

Babajóga, avagy jöhet egy kis fellélegzés a gyermekágyi időszak után

A kisbabás jóga, a szülés utáni 7. héttől a 8-10. hónapig látogatható. A nevében ugyan csak a baba szó szerepel, de az újdonsült anyukák számára is éppoly fontos egy-egy ilyen foglalkozás. Az a 6 hét sokak számára okoz nagy megmérettetést. Mindig ugyanaz a koreográfia, mindig ugyanazok a személyek vagy épp pont az a baj, hogy senki nem veszi őt körül és a szülés után egy teljesen új, számára még idegen élethelyzetben kell helytállnia, az anya szerepében.

A kisbabás jógán lehetőség van arra, hogy a négy fal közül kiszakadjon és amellett, hogy hasonló érzésekkel teli nőkkel találkozhat és cseveghet, újra fitt lehet, visszanyerheti régi önmagát, hamarabb regenerálódik szülés után, visszakapja az önbizalmát, ráadásként pedig a baba és anya közti kapcsolat is erősödik.

A babának ez fejlődés, szórakozás, játék és minőségi idő az édesanyjával. A harmonikus, meghitt pillanatok alatt az anya kisbabájának olyan rezdüléseire is felfigyelhet, amire a hétköznapok során nem biztos, hogy sor kerülne.

Fontos azt is megemlíteni, hogy a bezártság érzet, a depresszió kezelésére is jó hatással van, így az anya többet adhat magából gyermeke számára és hamarabb megtalálja a kapcsolódást vele, ami az első perctől kezdve nagyon fontos mindkettejük számára.

Az hatalmas előny, ha az anya jóban van önmagával, hisz ezt a kisbabája is pontosan fogja érezni és nagyobb biztonságot nyújt számára, ha azt látja, hogy édesanyja minden helyzetben feltalálja magát. Megismeri babájának legapróbb jelzéseit, így a kezdeti bizonytalanság után egyre határozottabb tud lenni és érzi, hogy épp mire van szüksége a babájának. Az érzékeny odafigyelés a test és a lélek egészségének alapja.

Babajóga gyermekágy után

A ráhangolódást egy babamasszázs követi, ahol a testi kontaktus mellett fejlődik a baba mozgáskészsége, így nem marad le kortársaitól, megszokja az érintést és élvezi annak pozitív hatásait, továbbá különös tekintettel a hasfájós babákra, az anyák olyan gyakorlatokat tanulhatnak meg, amit otthon is elvégezhetnek a babájukon, megelőzve, vagy épp kezelve ezzel a gázosodást, hasfájást.

A jógaoktató az órán hasznos praktikákkal is ellátja a résztvevőket, így nem fognak kétségbeesni egy-egy új kihívás előtt állva. A masszázst a baba jógáztatása követi, majd körben állva mondókás, éneklős gyakorlatokkal folytatódik az óra, ahol már fejlődik a baba térlátása, aktívabban be van vonva a társaságba, hogy érzékelje az őt körülvevő babákat és igencsak szórakoztató számukra nézni anya mosolygós arcát, miközben énekel. Remek közösségek alakulnak ki ezeken az órákon is.

Babajóga gyermekágy után

A közös móka és átmozgatás után az anyáknak kedvezve gátizomtorna következik, ami segít a szülés utáni regenerációban, a testérzetek legapróbb, finom jelzéseit figyelve testtudatosságra tanít és megelőzhető, illetve enyhíthető vele számos probléma, mint például az aranyér, a stresszinkontinencia, a tág hüvely vagy egyéb süllyedéses betegségek. Ez idő alatt, ha a babák igénylik, akkor akár alhatnak vagy szopizhatnak is anya mellkasán pihenve. Az óra végi relaxáció és elcsendesedés egyben a lezárása is a foglalkozásnak. A további tapasztalatcsere már az öltözőben zajlik, aminek külön megvan a maga kellemes hangulata.

A kisbabás jóga órának menete stúdiónként lehet más és más, én most azt ismertettem, amit tanultam, és amit tartani fogok majd a babám megszületése után.

Manapság már egyre inkább bevonódnak a férfiak is ebbe az egész folyamatba, kezdve az első trimesztertől, ami szerintem fantasztikus és van is rá igény. Így az órán tanultakat meg lehet otthon mutatni az újdonsült apukáknak, és ha adódik olyan helyzet, amikor egyedül maradnak a csöppséggel, akkor a helyzet magaslatán találják magukat, és nem hívják fel kétségbeesetten párjukat, hogy most mitévők legyenek. Tehát a párkapcsolatra, házasságra is jó hatással van, hisz apa is bevonódik, ezáltal pedig a szülők nagyobb önbizalomra tehetnek szert és érezhetik, hogy megállják a helyüket, és közösen tesznek azért, hogy gyermekük jól fejlődjön, kiegyensúlyozott lehessen.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a cikket a többi anyukával is?

Farkasné R. Katalin - az ElőkéSzülés alapítója

 

Szólj hozzá!