szülésfelkészítő mobilalkalmazás

3 mobilapp, ha szuperfelkészülten várnád babádat

Várandós vagy? Leszoktál a papíralapú irodalomról? Digitális mami vagy, akinek fontos kelléke az okostelefon? Akkor az alábbi appok mindenképp landoljanak készülékeden!

Nem tudom, te mit tapasztaltál, de nekem a két várandósságom, a sokszor futószalagszerű hazai szülészeti ellátás megtapasztalása elég volt ahhoz, hogy rájöjjek: nem hagyatkozhatom csak az ellátórendszerből kinyerhető, sokszor igen hiányos és szegényes tájékoztatásra, hanem muszáj felvértezni magam minden tudással, a lehető leghitelesebb forrásokból, hogy minél kevesebb meglepetés érjen.

Éppen ezért olyan applikációkat szedtem most csokorba, melyek nem a klasszikus, édesanyáknak gyakran ajánlgatott vonalból érkeznek (9 hónapot végigkísérő app, magzatmozgás-számláló stb.), hanem csupa olyasmi, amelyekről egytől egyig azt mesélték a körülöttem levő édesanyák, hogy…

 

…bárcsak szülés előtt letöltöttem volna…

 

Mi lenne, ha még időben kerülnének a telefonodra olyan alkalmazások, melyek tartalma, üzenete, céljai bár várandósan még távol állhatnak tőled, de segíthetnek felkészülni minden B, C, D… stb. tervre?

Mert higgy nekem: attól, hogy foglalkozol egy témával, attól még nem vonzod be, csupán helyet adsz neki az életedben, befogadod, és ha szükséged lesz rá, a tudást hasznosítod később – és legfeljebb felszabadul telefonodon a hely, ha nélkülük is sikeres, elképzeléseidnek megfelelő volt szülésed, gyermekágyi időszakod, anyaságod kezdete.

Mert a váratlan forgatókönyvek amúgy gyakran hoznak meglepetéseket, aljasul szétrombolva mindent: mégsem sikerült hüvelyi úton szülni, mégsem olyan egyszerű a szoptatás az információk kereszttüzében, esetleg előbb jött a baba, és a koraszülött osztály ajtajában állsz tanácstalanul, hogy történhetett meg ez veled.

Nem mondom, hogy minden megelőzhető, sőt! De fel lehet készülni, magabiztosabbá válni a fenti témák kapcsán is, például, ha az alábbi appokkal ismerkedsz, időben.

szülésfelkészítő mobilalkalmazás

KORE – PICi füzet

Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.koraszulott.kore

iOS-re: készül!

A Koraszülöttekért Országos Egyesület mobilra optimalizált információs összeállítása, mely korababás szülők segítésére született.

A koraszülöttek ellátásától kezdve, a szülők lelki támogatásán túl a babák fejlesztési lehetőségéig minden információt egy helyen találsz itt. Hogy tudd, mire számíts, és képes legyél bízni a jövőben, karodban azzal, aki korábban érkezett, hogy igenis teljes életet élhettek majd. Az odáig vezető utat viszont ezen app segítségével könnyebben tudod végigjárni.

 

 

Császárvonal

Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.csaszarvonal.csaszarvonal

iOS-re: https://itunes.apple.com/hu/app/cs%C3%A1sz%C3%A1rvonal/id1441916346?mt=8

Császármetszéssel kapcsolatos információk egy helyen, a felkészüléstől a kórházi napokon át a gyermekágy végéig.

Az ingyenes app nem áll ki a császár mellett, viszont egy olyan időszakban, amikor a császármetszések aránya a WHO által ajánlott 10-15%-os arányához képest itthon akár 40% fölötti már, elkerülhetetlen, hogy legyen egy információs bázis a téma minden vetületéről, hitelesen, előnyökről és hátrányokról, a szövődményekről, a fokozatosságon alapuló regenerációról, a császár utáni szoptatásról, a lelki életről, a hegkezelésről, a hüvelyi szülés lehetőségének tárgyalásáról műtét után.

Az appban három havi speciális, gyógytornász által összeállított, császármetszés utáni mozgásprogram is található, az őrzőben elkezdhető tornától az erősítő mozgásokig, a hegmasszázs ismertetésével, mely egyszeri előfizetéssel (4990 Ft) időkorlát nélkül használható.

szülésfelkészítő mobilalkalmazás

 

Szoptatás – tények és tévhitek

Androidra: https://play.google.com/store/apps/details?id=sketch.appbook

iOS-re: https://itunes.apple.com/hu/app/r%C3%B3zsa-ibolya-szoptat%C3%A1s-t%C3%A9nyek-%C3%A9s-t%C3%A9vhitek/id1027448714?mt=8

 

Kisbabák szoptatásával, anyatejes táplálásával kapcsolatos tévhitek és tények gyűjteménye.

Rózsa Ibolya, IBCLC laktációs szaktanácsadó szakmai alapossággal, de közérthetően magyaráz el százhúsz (nem tévedés!) szoptatással kapcsolatos tévhitet, és rögtön azt is megtudhatod, mi az igazság.

Az alkalmazás egy kis könyv: minden lapja egy mini szoptatási tanácsadással ér fel. Hasznos olvasmány várandós kismamáknak, szoptató és szoptatni vágyó anyáknak, az őket támogató családtagoknak, valamint tudásukat frissíteni kívánó szakembereknek.

A fizetős app (1700 Ft Androidra, illetve 1790 Ft iOS-re) olyan hiánypótló szakmai gyűjtemény, mellyel felvértezve magad sokkal nagyobb eséllyel kerülheted el a szoptatási zsákutcákat, különösen, az ellentétes információk kereszttüzében, amelyek olykor az anyósodtól, védőnődtől, gyermekorvosodtól, barátnőidtől és az internetes fórumokról áradnak feléd.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi kismamával!

Kiss Verus a Császárvonal projektvezetője

Szólj hozzá!