gyerekszoba takarítása és tisztítása

Mire figyeljünk takarításkor kisgyermekes anyukaként

Amikor egy újszülött érkezik a családba, akkor minden anyuka azt gondolja, hogy most aztán a szokásosnál is jobban, és alaposabban kell takarítania. Arról nem is beszélve, hogy a baba születésével az anyukák a fertőtlenítést is halálosan komolyan veszik. Ennek érdekében minden olyan tisztítószert beszereznek, ami azt ígéri, hogy, hogy a segítségével bacilus és kórokozómentes lesz az otthonunk. És elkezdődik a tisztítószerek gyűjtögetése…..

Pedig sem a baba születésekor, sem a kuszos-mászos korszakban, sőt a későbbiek folyamán sincs soha szükség több flakonos tisztítószergyűjteményre.

Most menj, és számold meg, hogy hány fajta tisztítószert találsz meg a háztartásodban. Ugye nálad is rengeteg tisztítószeres flakon sorakozik a polcokon arra várva, hogy egyszer majd használni is fogod? Nem is gondolnád, de ezek nagy részére nincs is szükség a takarításhoz.

gyerekszoba takarítása és tisztítása

Huh?

 Sajnos a boltok polcain sok olyan tisztítószert találhatsz, melyek olyan klórozott hatóanyagokat, sőt erős savakat illetve lúgokat is tartalmaznak, amelyek azonkívül hogy károsak az egészségre, nem hatékonyak a takarítás terén, és semmi szükség rájuk. De mindegyik ígér valamit, és mi anyukák mindig bedőlünk az ígéreteknek. Hiszen ha baba van a családban, akkor a takarítást és a fertőtlenítést csúcsra kell járatni.

A tisztítószereknek és főleg az ígéretekkel teli tisztítószereknek rettentő erős szaguk van, ami belélegezve egészségkárosító hatással bírhat. De tele vannak olyan kémia anyagokkal is, melyek a bőrünket is irritálhatják. Nem beszélve arról, hogy ezek a szerek a környezetünket is rendkívüli módon szennyezik. De ma már léteznek olyan tisztítószerek, amelyek teljesen illatmentesek, bőrbarát tulajdonsággal rendelkeznek, és a környezetre sem ártalmasok, mert növényi anyagokat tartalmaznak.

De mindenkit szeretnék megnyugtatni, hogy nincs szükség sem turbó takarításokra, sem extra fertőtlenítésre, sem tisztítószer gyűjteményekre. Ezek csak tévhitek, és előző generációs hiedelmek. Persze vannak olyan használati tárgyak, felületek és helyzetek, amikor és ahol ajánlott a fertőtlenítés, és a nagyobb volumenű takarítás.  

Nézzük, hogy mik ezek a tárgyak, helyzetek és felületek!

  • A padlót  tartsuk higiénikusan tisztán. Rendszeresen porszívózzunk és mossunk fel főleg azokon a területeken, ahol a baba gyakran tartózkodik.
  • A játékokat tisztítsuk rendszeresen. Sok játékot ma már simán lehet mosógépben tisztítani. Amik nem alkalmasak a gépi tisztításra, azokat kézzel vagyunk kénytelenek takarítani, de mindig ügyeljünk az alapos öblítésre is.
  • Ahogy felnőtt korban a mellékhelyiség takarítására nagy gondot fordítunk, úgy a kisgyereknél a bili tisztítására kell különösen odafigyelni. Használat után azonnal ürítsük a vécébe, mossuk ki mosószeres vízzel, majd itt valóban fertőtlenítsünk. Alapos öblítés után hagyjuk teljesen megszáradni.
  • A másik olyan hely, amit fertőtleníteni kell legalább egy héten egyszer az a fürdetéshez használt kiskád. De itt sem kell erős kémia szerekre gondolni, mert ma már létezik ártalmatlan kádtisztító is.
  • Az ágyat ahol a baba alszik, két-három naponta töröljük át.
  • Az etetőszéket minden étkezés után tisztítsuk meg.
  • A pelenkázó nem kívánja a napi takarítást, elég ha a heti takarítások alkalmával sorra kerül. De ha a gyermek összepiszkítja, akkor azért nyugodtan essünk neki, és takarítsuk le.
  • Sétálás és játszóterezés közben is rengeteg piszokkal találkozunk. Ezért érdemes a babakocsi textilhuzatját legalább kéthetente kimosni, és a fém felületeit egy általános lemosóval áttörölni. De általában a babakocsi minden egyes nap rengeteg piszokhatásnak van kitéve, ezért nyugodtan használjunk babakocsi tisztítót napi használatra.
  • Az ágyneműk, lepedők és takarók gyorsan bepiszkolódnak és megsárgulnak. Ezeket célszerű hetente cserélni
  • Cumisüvegeket, cumikat és a gyermek tányérjait, evőeszközeit baba-mama mosogatószerrel mossuk el minden használat után. De ha bírja a mosógatógépet, akkor simán rakjuk bele. De ebben az esetben vigyázzunk arra, hogy a baba által használt eszközöket elszeparálva, külön, semmivel sem összerakva mossuk a gépben.   

gyerekszoba takarítása és tisztítása

Nyilván mindig figyelembe kell, hogy újszülött van a házban, vagy már nagyobbacska csemete. Ahogy cseperedik a gyermekünk, és ahogy nő a gyerekek száma a családban, egyre lazábbra fogjuk venni a takarításhoz és a fertőtlenítéshez való hozzáállásunkat.

Az alapvető higiéniai szabályokat viszont minden háztartásba be kell tartani függetlenül attól, hogy van-e gyermek a családban, vagy sem. Azok a tisztítószerek, melyeket akkor használunk, amikor a csemeténk még kicsi, azok simán használhatóak felnőtt korban is. A saját háztartásomban a mai napig összesen 4 tisztítószer található, és ezekkel az egész házat tisztán és szagmentesen tudom az első saroktól az utolsóig kitakarítani.

A legtutibb és legolcsóbb megoldás

Az ecet kiválóan alkalmas minden felület tisztítására, és hatalmas fertőtlenítő hatással rendelkezik.

Az ecet az egyik legolcsóbb és legnépszerűbb természetes tisztítószer. A helyiség bármely részét takaríthatod vele, és ehhez elég egy üres, szórófejes flakon. A flakonba tegyél 1:5 arányba vizet és sima háztartási ecetet. Rázd össze jól, és máris indulhat a fertőtlenítés és takarítás együtt és egyidőben. Arra azért figyelj, hogy az ecet elég irritáló szaghatással rendelkezik, és ezt nem minden ember bírja. Így ha ecettel takarítasz, akkor a munka közben és a végénél is alapos szellőztetést végezz.

Léna munkásságát a Rend egy kattintásra Facebook oldalon követhetitek tovább!

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

Oberling Léna

Szólj hozzá!