Hogyan főzz meg kisbabád mellett? | Első rész

A szülést követő első hetek, hónapok talán az életünk egyik legnehezebb időszaka. A kisbabánk folyamatosan eszik, akár óránként többször, napközben és éjszaka is, és aludni szinte semmit nem tudunk. Folyamatosan kimerültek és éhesek vagyunk. Eszünk, hogy ébren tudjunk maradni, és eszünk, mert a szoptatáshoz is rengeteg energiára van szükségünk. Azonban nagyon sokszor nincs lehetőségünk arra, hogy az újszülött mellett nyugodtan meg tudjunk főzni. Sőt, már akár a bevásárlás is gondot okozhat egy pár hetes csecsemő mellett.

Régen az anyák valamelyest könnyebb helyzetben voltak, hiszen több generáció élt együtt. A gyermekágyas időszakban a család nő tagjai gondoskodtak a frissen szült anyáról, főztek rá, hogy pihenni tudjon. Akkor még népszerűek voltak az úgynevezett „komatálak” is, amit a keresztszülők, rokonok vittek a frissen szült édesanyának. Ez is javarészt főtt ételt jelentett.

Manapság azonban hiába szülnek egyre később a nők, a nagyszülők többsége az unokájuk születésekor még dolgozik. Nem biztos, hogy lehetőségük van hosszabb időre eljönni szabadságra, előfordulhat, hogy távolabb lakik és a távolság miatt nem tud segíteni, esetleg olyan a viszony, hogy a frissen szült anyuka előre tudja, nem akar tőlük segítséget elfogadni.

Mit tehet ilyenkor a kismama?

Lehetősége van menüt rendelni, ami első hallásra nagyon egyszerű és kényelmes megoldásnak tűnik, azonban saját tapasztalatom az, hogy sajnos elég drága, főleg ha huzamosabb ideig rendeljük az ételt. Sokszor nem is mindig finom, és lehet, hogy egy adag nem is elegendő egy személynek. Ráadásul a futárcégeknek megvannak a maguk szállítási területei, és ha olyan helyen lakunk, nem is biztos, hogy leadhatjuk a rendelésünket.

Hogyan érdemes felkészülni az első hetekre, ha nem lesz segítségünk?

Mielőtt vadul elkezdenéd telefőzni a fagyasztószekrényed, kérlek, gondold végig, hogy milyen segítséged lesz az első hetekben? A párod otthon lesz-e veled vagy dolgozik? Ha szükség van rá munka után el tud menni neked bevásárolni, vagy csak későn ér haza, esetleg messze van a munkahelyétől a bolt? Netán nyugodtabb leszel, ha végig otthon van veled az első napokban és még a boltba sem megy el?

Mi kerüljön a fagyasztószekrénybe?

Először is leves, rengeteg leves.

Amikor a fagyasztó feltöltéséről van szó, a legtöbben arra gondolnak, hogy húsokat kellene fagyasztani. Azonban az igazság az, hogy az első hetekben a szoptatás és a vérveszteség miatt folyamatosan szomjas leszel, és ilyenkor megkönnyíti a folyadékbevitelt a levesek fogyasztása. Az is előfordulhat, hogy az első időszakban nagyon étvágyad sem lesz, semmit sem fogsz kívánni, pedig muszáj lesz rendesen enned.

Milyen levest célszerű lefagyasztani? Első körben húslevest. Sokan úgy tartják, hogy egy tányér húsleves minden betegséget meggyógyít, mondhatni maga az élet, nem véletlenül adnak húslevest a beteg embernek. Célszerű egyszerre egy nagy fazékkal főznöd, majd kis adagokban lefagyasztani. Olvasztás után már csak bele kell főznöd. Sokkal finomabb, mint a boltokban kapható tasakos levesek, egészségesebb is, arról már nem is beszélve, hogy olcsóbban jössz ki.

Ehhez hasonlóan nagyon jók a krémlevesek, azon belül is a zöldség-krémlevesek. A krémlevesek nem csak laktatóak, de elegendő mennyiségű zöldséget tudsz így fogyasztani, sokkal egészségesebben fogsz tudni táplálkozni.

Akkor is jó megoldás, ha nagyon nincs étvágyad, szabályosan úgy kell leerőltetted pár falat ételt, vagy esetleg nincs időd egy adag rendes ételt megenni. Sokkal változatosabban tudsz étkezni, hiszen a zöldség-krémlevesek variációja szinte végtelen.

Ezen kívül ott vannak a gyümölcs-krémlevesek. Attól függően, hogy mikor születik a gyermek, nyáron egy tányér hideg gyümölcskrémleves egy mennyországgal ér fel. Hideg, finom és folyadékot is viszel be. De télen is nagyon hasznosak lehetnek, mert van közöttük olyan, ami melegen is finom.

A zöldség és gyümölcs-krémlevesek fogyasztása nem csak a folyadékbevitel és a vitaminpótlás miatt hasznos, de nagyon sok rostot tartalmaznak, ami a terhesség alatt jelentkező szorulásra is megoldás lehet.

Főzés kisbaba mellett

A levesekből célszerű hanyagolni a rántást, habarást, illetve a tejtermékeket, mert egyrészt olvasztás után megváltozik tőlük a leves állaga, másrészt előfordulhat, hogy gyermeked nem bírja a tejtermékek fogyasztását, hanyagolnod kell a tejtermékeket tartalmazó ételeket – éppen ezért nem tudod elfogyasztani a lefagyasztott tejterméket is tartalmazó leveseket.

A következő tippem a kenyér és a pékárú.

Bár valószínűleg első sorban a fagyasztást illetően főtt ételekre gondolsz, azonban érdemes erre is felkészülnöd, főleg ha nagyobb mennyiségben fogyasztotok kenyeret.

Amikor megszületik a gyermek, főleg ha első babáról van szó, előfordulhat, hogy az apuka is folyamatosan kelni fog, ő is gyönyörködik benne, nézi ahogy eszik, ott akar lenni minden pelenkacserénél. Ha többedik gyermek, akkor a nagyobb gyermekeknél nagyobb részt kell vállalnia, neki kell hozzájuk éjszaka kelni. Saját tapasztalatom, hogy az addig jól alvó gyermekeim a kistestvér születése után többször keltek éjszaka, jobban igényelték a jelenlétünket. És bizony nem csak te, hanem ő is fáradt lesz.

Főzés kisbaba mellett

Ha pedig a közelben még kisbolt sincs, ahova csak úgy leugrotok kenyeret venni, akkor igenis nagy segítség, hogy nem kell csak egy kiló kenyérért vagy pár darab zsemléért elugrani a boltba, hanem egész egyszerűen kiveheted a fagyasztószekrényből.

A kezdő édesanyákkal gyakran megesik, hogy amikor éhesek, de nincs a hűtőszekrényben semmilyen gyorsan elfogyasztható étel, akkor nekiállnak és megesznek egy tábla csokoládét. Ezekre az esetekre is nagyon jó, ha van kéznél pár szelet kenyér, amit gyorsan meg tudsz vajazni és pár szelet felvágottal máris eheted. De ha édesszájú vagy, akkor nyugodtan fagyaszthatsz péksüteményeket is. A kuglóf, a fahéjas vagy kakaós csiga tökéletes választás lehet, amiből tudsz egyszerre annyit kivenni, amennyire szükséged lehet, de nagyon gyorsan ki is olvaszthatóak.

Kenyérből és péksüteményből nem kell egész hónapban gondolkodnod, mert akkora mennyiséget nem is biztos, hogy tárolni tudsz, de egy vagy két hétre nyugodtan tervezhetsz. Akkor elegendő hetente vagy kéthetente egyszer elmenni a boltba, nagyobb mennyiséget megvenni és lefagyasztani.

Ha ezekkel megvagy, csak akkor kezdj el gondolkodni a főételekben, húsokban. Ezekhez a következő cikkben adok hasznos tanácsokat.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi kezdő anyukával is!

Zaláné Csörsz Eszter

Szólj hozzá!