Pótolj D-vitamint a kedvenc csokidból!

A D-vitamin hiány ma már rengeteg embert érint kortól függetlenül, pedig nagyon egyszerűen tehetünk a kialakulása ellen. Az emberek keveset tartózkodnak a szabad levegőn és ezáltal a szervezet nem jut elegendő napfényhez, ami a D3-vitamin legtermészetesebb forrása.  Ha a testünk kevés D-vitaminhoz jut, annak számos egészségre gyakorolt káros hatása lehet és hiányának nagy szerepe van a daganatos betegségek kialakulásában is.

Az őszi-téli időszakban, amikor egyébként is kevesebbet süt a Nap és kopárság miatt kedvünk sincs kint lenni a szabadban, akkor is tehetünk azért, hogy a vitaminhiányos állapotot elkerüljük. Rengeteg élelmiszer közül választhatunk, ha plusz D-vitaminhoz szeretnénk jutni. Erre a célra ott van a tojássárgája, tejtermékek, halmáj olajak és a kakaóbab. Úgy bizony! A kakaóbab. Milyen jó hír ez a csokoládé szerelmeseinek!

 

Van-e D-vitamin a csokoládéban

A D-vitamin alapvető fontosságú az emberi test számára. A D-vitamin tulajdonképpen egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint.

A D3-vitamin az emberi bőrben a napsugárzás hatására keletkezik és a teljes készlet 90%-át ilyen formában töltjük fel. A maradék 10%-ot pedig a táplálkozásunkkal fedezzük.

A Martin Luther Egyetem Halle-Wittenberg (MLU) kutatócsoportja és a Max Rubner-Institut azonosított egy új, korábban ismeretlen D2-vitamin forrást: a kakaót.
A kakaót és a kakaót tartalmazó élelmiszerek jelentős mennyiségű ilyen fontos tápanyagot tartalmaznak. A kutatók szerint azonban a kakaóvaj és a sötét csokoládé tartalmazza a legnagyobb d2-vitamin mennyiséget.


(Kutatási eredményeik megtekinthetők a Food Chemistry folyóiratban.)

Van-e D-vitamin a csokoládéban

Legutóbbi tanulmányukban a kutatók a kakaó és a kakaót tartalmazó termékek D-vitamin-tartalmát vizsgálták, mert gyanították, hogy a vitamin korábban ismeretlen forrását tartalmazzák. A kakaóbabot a fermentáció után 1-2 hétig napon szárítják, így a D-vitamin prekurzorai (olyan vegyület, amelyből biokémiai folyamatok során jelentős szerepű végtermék alakul), amelyek feltehetően nem ártalmas gombákból származnak, a napfény hatására D2-vitaminokká alakulnak. Elméletük teszteléséhez a kutatócsoport különböző kakaótermékeket  elemzett.

Megállapították, hogy a kakaót tartalmazó ételekben valóban van D2-vitamin, de a mennyisége függ az étel kakaótartalmától. Míg a sötét csokoládéban viszonylag magas a D2-vitamin jelenléte addig a fehér csokoládéban elenyésző ez a mennyiség. Ez logikus is, hiszen a fehér csokoládé kakaótartalma alacsony.

Stangl Gabriele (táplálkozási professzor az MLU-nál)  szerint megerősített tény, hogy a kakaó gazdag D2-vitamin forrás.

Az alábbi táblázatban látható, hogy az adott korcsoportnak mekkora D3-vitamin dózísra van szüksége egy nap:

Van-e D-vitamin a csokoládéban

Mindezek ellenére a kutatók óva intenek minket a mértéktelen kakaó vagy csokoládé fogyasztástól, mert a magas cukor- és zsírtartalom miatt hosszú távon egészségtelen lenne. Persze igazuk is van. Hiszen ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű vitamint a szervezetbe juttassuk csak csokoládéval, több kilónyit kellene megenni.

De, ha néha inkább bekapnál egy ízletes és selymes étcsokoládé kockát egy kanál csukamájolaj helyett, nyugodt szívvel tedd meg! Jusson eszedbe, hogy a csoki, ha minőségi és mértékkel fogyasztod akkor az jó hatással lesz az egészségedre nem beszélve a lelkedről.

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Hajduczky Nikoletta csokispecialista

Szólj hozzá!