gyermekvédelem a biztonságos internetezés

13+1 mód, hogyan védheted meg gyermeked adatait az interneten

Olyan sok dologtól kell megvédenünk a gyerekeinket: leesés, áramütés, betegségek, iskolai kudarcok, egészségtelen ételek és sorolhatnám a végtelenségig. Ebbe a sorba került be az internet, a maga hatalmas lehetőségeivel és veszélyeivel. Nemcsak bekerült a sorba, de rögtön az élére állt, mert szinte minden élethelyzetünkben megkerülhetetlenné vált. Az Adatvédelem Nemzetköz Napja alkalmából körbejárjuk ezt a témát, a gyerekek és szülők szempontjából.

Ahol az internetet használjuk, ott adatokat használunk, és ahol adatokat használunk, azokra figyelnünk kell. Az adatok védelmét, az ún. „adattudatosságot” ugyanúgy meg kell tanítanunk,mint a KRESZ-t, a kézmosást és a késhasználatot. Következzék tehát tizenhárom plusz egy tipp, amelyekkel kialakíthatjuk az adattudatosságot a gyerekünknél (és magadnál, felnőttnél is…)

gyermekvédelem a biztonságos internetezés

 1. Kezdjünk minél korábbi életkorban beszélgetni a személyes adatokról, az online világról a gyerekünkkel.
 2. Legyünk vele olyan bizalmas, jó viszonyban, hogy megismerhessük az online környezetét is.
 3. Tanuljunk vele közösen a netről is, az adatokról is és tanítsuk meg, hogyan tudja megvédeni adatait, használjuk a biztonsági beállításokat, bejelentési és kilépési lehetőségeket a kedvenc játékában, applikációjában és közösségi oldalán.
 4. Kisgyereknek ne legyen profilja, 13 éves kor alatt ne hozzon létre közösségi média oldalon fotókkal, adatokkal hitelesített profilt – a szülő se a gyerekének! (A 13 éves kor alatt a Szolgáltatók sem engedélyezik, hivatalosan, de a születési év megváltoztatásával könnyen kijátszható ez…)
 5. Minél kevesebb képet posztoljunk a gyerekről! Tájékoztassuk, ki fogja látni. (Meghitt, kedves családi fotón jó, ha látják a távol élő nagyiék, de bárki idegen? Vagy a csipkelődő osztálytársai?)
 6. Ha van okostelefonja, tanítsuk meg, hogy azon is használjon jelszót és egyéb biztonsági elemeket, legyen rajta beállítva, hogy elvesztés esetén lokalizálni és távolról törölni is lehessen.
 7. Tanítsuk meg, vagy tanuljuk meg együtt, hogy hogyan lehet az okos eszközén a helymeghatározást ki- és bekapcsolni.
 8. Tanítsuk meg, hogy a fotóit, leveleit, üzeneteit a „felhőbe” is mentse, ne csak a készüléken tárolja. A felhő-adatokhoz is állítsunk be biztonságos, ún. kétlépcsős belépést.
 9. Tanítsuk meg az adattudatos fotózás-videózás szabályaira! Fényképezés, videózás előtt mindig kérjünk engedélyt az érintettől, akkor is, ha csak magáncélra vesszük fel. Jelezzük, ha mások fel akarnak venni, hogy beleegyezünk, vagy épp, hogy nem. Jogunk van hozzá.
 10. Segítsünk nekik azonosítani a biztonságos és megbízható webhelyeket és alkalmazásokat. Ösztönözzük őket arra, hogy óvatosak legyenek a tartalomra való kattintással, letöltéssel, kiküldéssel és feltöltéssel kapcsolatban.
 11. Tanítsuk meg a tudatos megosztásra: segítsünk a gyermeknek, hogy megértse: az online megosztott információk könnyen másolhatók, és lehetetlen a törlésük. Tanítsuk meg, hogy ellenőrizze, ki láthatja a posztját.
 12. Tudatosítsuk, hogy az ingyenes appokért az adatainkkal fizetünk.
 13. Folyamatosan képezzük magunkat erről a témáról is . Tartsunk lépést az online biztonság megőrzésének új módjaival: tartsunk lépést az új technológiákkal és a magánélet védelmének módjaival. Beszéljünk a családdal arról, amit mi vagy ők felfedeztek vagy tanultak e témáról , és rendszeresen vessük fel a témát, hogy megosszák, mit tudnak erről, mi foglalkoztatja őket.

13 + 1:

Végül javasoljuk, hogy látogasson el az alábbi oldalakra további információkért az adatok tudatos védelme és az online biztonság érdekében( ha csak napi egy posztot olvas erről, már tájékozottabb lesz, mint az emberek kb. 90 %-a!)

www.saferinternet.hu

– a magyar Safer Internet Program Facebook oldala

– a NAIH (Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság) oldala, a Kulcs a net világához kiadványuk.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

Fülöp Hajnalka, internetbiztonsági szakértő

Szólj hozzá!