Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus webdizájner

Bemutatom Gabriellát, polihisztor szakértőnket | Vállalkozó Vasárnap #1

Korábbi cikkeinkből már megismerhettétek Makainé Nagy Gabriellát, gyógypedagógusunkat, ám most nem úgy ültem le beszélgetni vele, mint az egészségügy egyik szakemberével, hanem mint webdizájner faggattam munkájáról és arról, hogyan fér bele az idejébe egyszerre két foglalkozás űzése három gyermek mellett. A cikket olvasva munkáit is megtekinthetitek a soron következő képeken.

Ezzel egyidejűleg elindítjuk Vállalkozó Vasárnap c. rovatunkat, melyben kéthetente vasárnaponként bemutatunk egy sikeres anyavállalkozót, motivációlöketet adva ezzel Nektek a hétindításhoz – másrészt, ha szakemberre van szükségetek egy adott területen, akkor tudjatok róla, hogy sokkal személyesebb segítséget kaptok, ha egy anyatársatokhoz fordultok. 🙂

Mi az amivel akkor pontosan foglalkozol a gyógypedagógia mellett?

A tanítás mellett mellékállásban logó- és arculattervezéssel, grafikai tervezéssel, weboldalak készítésével foglalkozom. Persze ezeket az ismereteket a főállásomban is hasznosítom.

Mennyire tesz teljessé ez téged, mint szakember? Nem terhel túl ennyi tevékenység?

Dehogyis! A pedagógus munkája nagyon sokrétű, a gyerekeknek számos szemléltető eszközt, fejlesztő eszközt, plakátokat készítek, iskolaújságot, képeket szerkesztek. Az autista osztályban nagyon fontos a vizuális megsegítés, ehhez rengeteg képi anyagra van szükség. Én pedig ezeket a munkafolyamatokat nagyon élvezem!

Mi a kedvenc részed a munkádban? Mi okozza a legnagyobb örömet?

Amikor alkothatok, vagyis valami újat hozhatok létre. Ez leginkább az arculattervezésnél fontos. Előfordul, hogy egyből jön az ötlet és persze van, amikor több időre van szükség.

Sőt! Néha igénybe veszek külső segítséget, hiszen volt már rá példa, hogy a nagyfiamnak jutott eszébe valami jó ötlet. Logókat szerkeszteni nagyon szeretek: a színek, formák, betűk kiválasztása, keresése sokszor hosszadalmas, de mikor összeáll egységbe, megtérül a befektetett munka.

Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus webdizájner

Hogyhogy az eredeti végzettséged után a gyógypedagógiára kanyarodtál ki, mint főprofil? A webdesign testhezállóbb-e informatikusként?

Eredeti végzettségem tanító-informatikus könyvtáros, informatika műveltségi területtel. Ez azt jelenti, hogy általános iskolában informatikát 6. osztályig taníthatok. A főiskolai évek alatt vettem fel néhány szabadon választható tantárgyat, így került képbe a weboldal készítés, webdesign.

A fősuli után egy kis informatikai cégnél dolgoztam, ahol igazából mindenes voltam, majd pedig egy speciális iskolában kezdtem el tanítani. Mivel tanulásban akadályozott gyerekeket oktattam, így beiratkoztam a gyógypedagógiára. Ezen a területen mozgok a mai napig. Tavaly érett meg a gondolat, hogy vállalkozást indítsak. Kellett valami kis plusz a mindennapokba, amiben kiteljesedhetek és sikerélményeket is szerezhetek. Ráadásul az informatika (és a webdesign is) olyan terület, ami szinte naponta változik, ha nincs benne az ember hamar lemarad. Az elévült ismereteimet egy tanfolyam és rengeteg olvasás, utánajárás segítségével újítottam fel. Folyamatos tanulással lehet csak megmaradni.

Hogyan tudsz az idővel zsonglőrködni, van valami időhatékonysági tipped polihisztoroknak? 🙂

Hú, ez a része nem könnyű. Sokszor úgy érzem, túlvállalom magam, hiszen van még három csodás kisfiam is, akik mellett helyt kell állnom. A titka igazából szerintem a folyamatos előre tervezés. Mindent megszervezek, kitalálok előre. Ha úgy érzem már túl sok, akkor nem vállalok el akármilyen munkát. Tudni kell nemet mondani.

Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus webdizájner Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus webdizájner

 

Mi az az egyedi érték, amit képviselsz a munkádban?

Lelkiismeretesen dolgozom és rugalmas vagyok, igyekszem az igényeket teljes mértékben kielégíteni. Ha elvállalok valamit, akkor azt törekszem teljes mértékben, határidőre és kielégítően elvégezni.

És mi az ami fejtörést okoz benne?

Első körben az időbeosztás, mivel sok területen kell helyt állnom. A második pedig amikor valami új dologgal keresnek meg és ezáltal valami újat kell megtanulnom. Ez egy nagyon csábító helyzet, mivel lehetőségem van tovább fejlődni, de ez egyben azt is jelenti, hogy sokkal több időre lesz szükségem. Ilyenkor el kell döntenem, hogy van-e energiám a tanulásra, utánajárásra, vagy vissza kell mondjam az adott feladatot.

Gyakran veszik-e igénybe a szolgáltatásod kisgyermekes üzletanyák vagy anyabloggerek?

Igen, többször előfordult, hogy kisgyermekes anyukáknak kellett készítenem valamit. Terveztem már anyukáknak logót, névjegykártyát, szórólapot. Most pedig két kisgyerekes anyukának is építem a weboldalát. Velük együtt érezni, együtt gondolkodni élvezetes, mert ugyanabban a cipőben járunk. Ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk a mindennapokban és ugyanazt szeretnénk: a családot összhangba hozni a munkával, hivatással. Kisgyermekes anyukaként nekem is a család az első. Ezek az anyukák többnyire visszatérő ügyfeleim, mert jól megtaláljuk a hangot egymással és ez sokszor nagyon fontos szempont.

Melyik szolgáltatásod a legnépszerűbb?

Leggyakrabban kisebb munkákkal keresnek meg: egy szórólappal, ajándékutalvánnyal, névjegykártyával. Gyakori az is, hogy egyszerűbb alakzatokat vektorizálni kell: például ha egy pólótervet szeretne valaki és ezt a nyomda vektorosan kéri. Ezen kívül a logótervezés még ami gyakoribb, de egyre többen keresnek meg weboldal készítéssel kapcsolatban is.

Kiknek ajánlod magad, mint webdizájner és arculattervező első körben és miért?

Elsősorban a mikro – és kisvállalkozások számára készítek logókat, arculattervet, weboldalt. Tudom milyen nehéz induló vállalkozásként ezeket a fontos elemeket kigazdálkodni, ezért barátságos árakkal próbálok nekik, nektek segíteni.

Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus webdizájner

Gyönyörűek a munkáid! Végezetül, érdekel van-e célod 2019-re?

Nagyon nehéz jóslatokba bocsátkozni, nehéz előre tervezni, de vannak céljaim a 2019-es évre vonatkozóan – elsősorban szeretném a szolgáltatások körét is kibővíteni, valamint a vállalkozást népszerűsíteni. Mivel még nincs lezárt évem, így nincs viszonyítási alapom sem, úgyhogy a 2019-es év mindenképp egy tanulóév lesz. Remélem egy év múlva elmondhatom, hogy megérte a befektetett idő és energia. 🙂

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Kérdezett:

Szőke Klaudia

Válaszolt:

Makainé Nagy Gabriella gyógypedagógus

 

Szólj hozzá!