biztonságos internethasználat

Válaszd a biztonságos netezést! | Interjú a DIP-el

Ma már szinte minden internetfelhasználóval, legalább egyszer életében megtörtént, hogy adatait ellopták, jelszavát feltörték, és/vagy zaklatták, zsarolták adataik megszerzését követően. Azonban a felhasználók is egyre tudatosabbá válnak az idő folyamán, sőt gyermekeinket is korán megtaníthatjuk, hogyan kerüljék ki ezeket a veszélyeket, melyet ebben a cikkben vázolta fel szakértőnk.

DIP, azaz Digitális Immunerősítő Program – gondoltál volna, hogy mára már az internetfelhasználásnál is alkalmaznunk kell prevenciós eszközöket, csak úgy, mint testi és lelki egészségünk megőrzése végett?

Poór Csabával, a DIP vezetőjével beszélgettem.

Mesélj néhány mondatban a szervezet megalakulásának körülményeiről és miértjéről.


2015-ben az Új Nemzedék Központ (ÚNK) főszponzorként támogatta a filmhéten közönségdíjat is nyert Wellhello filmet, a #Sohavégetnemérős produkciót. Lévai Balázs producerrel folytatott folyamatos párbeszédnek és egyeztetésnek köszönhetően egy olyan forgatókönyv alakult ki, amelyben rejtve és nem direkten ugyan, de helyet kaptak azok a fontosabb témák, amelyekkel az ÚNK is foglalkozik, vagy foglalkozni tervezett.

Az egyik ilyen téma volt a kiberbiztonság kérdése. 2015-ben ugyan még nem látszott ennyire súlyosnak a helyzet, de 2016-ra, a film bemutatójának évére már láttuk, hogy igen erős téma lesz. Ekkor jelentek meg tömegesen ugyanis a kibertámadásokról szóló hírek nagyobb mennyiségben. 2017-ben az EMMI az Uránia Filmszínházban budapesti 16 éven felüli diákoknak ingyenes vetítéseket szervezett, amelyeket kiberbiztonsággal foglalkozó rendkívüli osztályfőnöki órák követtek. Ezeken az órákon tapasztaltuk azt, hogy komoly segítségre van szükség mind a fiatalok oldalán, mind pedig a tanárok, szülők oldalán. Ekkor erősödött meg az ÚNK vezetésében, hogy szükség van egy átfogó, kiberbiztonsággal foglalkozó programra.

2017 május 30-án, Novák Katalin államtitkár bejelentette, hogy elindul az EMMI és az ÚNK közös programja, a Digitális Immunerősítő Program (DIP), amelynek célja, hogy létrehozza, megalkossa a Digitális Immunerősítő Csomagot. Ebben a csomagban közel 100, gyakorlatorientált jó tanács, javaslat van, amely arra irányul, hogy a fiatalok biztonságosabb kibertérben netezhessenek.

biztonságos internethasználat
Milyen eszközökkel segítitek pontosan az internetfelhasználókat adataik megóvása érdekében?

A Digitális Immunerősítő Program az alábbi eszközökkel segíti az internetfelhasználókat:

  • DIP immunerősítő csomagok

2017. július 17-én megalakult a fiatalok digitális védelme érdekében az Új Nemzedék Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Digitális Immunerősítő Kerekasztal. A résztvevők között olyan vállalatokat és szervezeteket köszönthettünk, mint a Digitális Jólét Program szakértői, a Microsoft Magyarország, a Telenor, az MKB Bank, a Kürt Akadémia, a Deloitte, a KPMG, a Huawei, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, az Országos Rendőr-főkapitányság, a Nemzeti Nyomozóiroda vagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.

A kerekasztal célja egy olyan, közel 100 pontból álló gyakorlatorientált javaslatcsomag kidolgozása, amely kellő kapaszkodót képes nyújtani a fiataloknak a rosszindulatú kiberbűnözők támadásai ellen. Ez a csomag 2018 őszére elkészült és 116 pontban foglalja össze a főbb javaslatokat 5 fő témára osztva: tudatosság, technikai felkészültség, személyes identitás védelme, adathalászat és a közösségi média veszélyei.

  • DIP gerillavideó

A DIP gerilla filmjének elkészülését a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatta. A filmet október 3-án mutattuk be Hatala József tábornok úr és dr. Illés Boglárka helyettes államtitkár jelenlétében. A videó két hét alatt, fizetett hirdetés nélkül, több mint félmillió elérést produkált a közösségi médiában. A közeljövőben több hasonló videó várható.

  • Honlap és Facebook oldal

2017-ben elindítottuk a DIP honlapot, amelyen rendszeresen saját gyártású hírek jelennek meg az internetes világ kihívásairól és az arra adható válaszokról, illetve a látogatók kitölthetik az online védettség mértékét kimutató DIP tesztet. A DIP FB oldalán a nemzetközi és hazai cyberbűnözés híreit osztjuk meg a saját gyártású hírek mellett.

  • DIP teszt

A honlapon online elérhető DIP teszt egy speciális, 11 részből álló kérdőív, amely végén a kitöltő személy megtudja, hogy mennyire védett a különböző internetes bűncselekmények ellen. A tesztet kitöltők egy úgynevezett Digitális Védelmi Indexet (DVI) kapnak a megválaszolt kérdéssor végén: ha ez az érték 90% feletti, akkor az illető védettnek mondható.

  • DIP tananyag

A Digitális Immunerősítő Program elhatározta egy edukatív jellegű anyagot, egy DIP tananyagot készített a pedagógusok számára, amelyet az ország összes iskolájába fogunk juttatni. A tananyagot 6 db 45 perces interaktív tanóra vázlatokkal egészítettünk ki, amelyek tartalmazzák az immunerősítő csomag egyes témáit érintő kiberbiztonsági javaslatokat is.

Mit gondolsz, kap-e kellő hangsúlyt jelenleg az országban a “cyberbullying” fogalma?

Az utóbbi időben egyre nagyobb hangsúlyt kap: ahogy az online „bennszülött” generációk felnőnek, olyan mértékben válik a cyberbullying elleni prevenció szükségesebbé.

Mesélj kicsit a DIP-csomagokról. Ha végigmegyek rajtuk, akkor elég tudással felvérteztem magam ahhoz, hogy az adataimat ne csalják el?

2017-ben megalakult a fiatalok digitális védelme érdekében az Új Nemzedék Központ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által létrehozott Digitális Immunerősítő Kerekasztal. A kerekasztal az elmúlt időszakban 40 óra alatt, közel 100 szakértővel 20 megbeszélést tartott. A közös munka eredményeképpen elkészült a 116 pontból álló javaslatcsomag, amely kellő kapaszkodót képes nyújtani a fiataloknak a rosszindulatú kiberbűnözők támadásai ellen.

A javaslatokat 5 témakör köré gyűjtöttük:

1. Közösségi média veszélyei

A közösségi média használata ma már mindennapos, a magyar fiatalok 90%-a tagja valamely social media közösségnek (Magyar Ifjúság Kutatás 2016). A felhasználás módja, a biztonsági beállítások hiánya könnyen okozhat kellemetlen meglepetéseket: ellophatják a fotóidat, adataidat, melyekkel visszaélhetnek, de a cyberbullying is egyre gyakoribb.

2. Adathalászat

Az adathalászok elsősorban e-maileken, hamis linkeken keresztül próbálják megszerezni a személyes adatokat, de nem csak úgy! Jó hír azonban, hogy némi odafigyeléssel kiküszöbölheted, hogy rossz kezekbe kerüljön például a tartózkodási helyed!

3. Személyes identitás védelme

Nem mindenki kérhet adatot a neten. És nem bármilyen adatot! Gyakran kerülnek illetéktelen kezekbe személyes adatok, bankkártya adatok, vagy fényképek. Amúgy ha tisztában vagy vele, mit szabad a neten, és mit nem, ha tudod, melyik szituációban milyen információt adhatsz meg, elkerülheted a bajt. A digitális immunerősítő tippek épp a biztonságos adatkezelés módjára világítanak rá.

4. Technikai felkészültség

Hogyan, milyen technikai megoldásokkal lehet megvédeni az otthoni számítógépeket és hálózatot a vírusoktól, adathalászoktól, vagy attól, hogy azon keresztül belessenek, belehallgassanak a magánéletbe? A “digitippek” olyan termékeket, gyakorlatokat kínálnak, melyekkel hatékonyan megóvható az internetre kapcsolt eszközök.

5. Tudatosság

Eszközöktől, szoftverektől függetlenül is lehet biztonságosabban netezni? Lehet! Mégpedig: tudatossággal! Óvatossággal, figyelemmel, kellő gyanakvással könnyedén megelőzhető ugyanis a baj, hiszen nem minden hír és információ igaz, ami a neten van.

Hogyan világosítsuk fel internetező gyermekünket az adatlopás veszélyéről és mi a legideálisabb teendő, hogy megvédhessük őt?

Óriási felelőssége van a szülőknek! Sajnos azt mondhatjuk, hogy amíg az offline világban elkövethető bűncselekményekkel kapcsolatosan évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a szülők, addig az online térben megvalósuló cselekményekre még nem készültek fel.

Amíg teljesen természetes az, hogy gyermekünk figyelmét felhívjuk arra, hogy ne engedjen idegent a lakásba, ne fogadjon el idegentől ajándékot, ne üljön számára ismeretlen személy autójába, addig az online térben való viselkedésre sok esetben nem kapnak iránymutatást a fiatalok.

biztonságos internethasználat

Az ilyen esetek elkerülésére azt javasoljuk, hogy a szülők a minőségi együtt töltött idő során beszélgessenek az internet használatáról a gyermekükkel, még akkor is, ha maguk sincsenek teljesen tisztában az internet valamennyi veszélyével. Ha a szülő érdeklődő, és elfogadja, hogy a fordított szocializáció korszakát éljük – sokszor már a digitális térben őslakosként élő gyerekek tanítanak bennünket – akkor egy-egy ilyen beszélgetés alkalmával felmerülnek majd azok a szituációk, amelyben érzékelni tudják a veszélyt.

E veszélyhelyzetekről kell közösen gondolkodni a gyermekkel, rávezetni őt a helyes megoldásokra. Az internet használatával kapcsolatosan kiváló eszköz, ha a család közösen alkot házirendet, és együtt fektetik le a használatának szabályait. Ennek természetesen érvényesnek kell lenni a szülőre is.

Végezetül, szoktatok-e évenként az ország több pontján is állomásozni és workshopokat, tréningeket tartani?

2018-ban először, szakembereink a fiatalok digitális védelme érdekében, a tudatos internethasználatot erősítették interaktív és játékos formákban az Erzsébet-táborokban.

biztonságos internethasználat

A foglalkozások során olyan tudásanyagot adnak át, amely felvértezi a fiatal generációt a cyber térben történő adat-visszaéléssel, lejáratással vagy zaklatással szemben. A DIP előadások olyan témákra fókuszálnak, mint: hogyan lehet biztonságosan szelfizni, mire kell odafigyelni, illetve milyen problémák adódhatnak egy-egy óvatlanul elkészített szelfiből, hogyan lehet védekezni a adathalászok ellen, milyen technikai lehetőségek vannak arra, hogy megvédjük személyes adatainkat és digitális identitásunkat. Az Erzsébet-táborokban 36 előadást tartanak a DIP trénerei, ahol összesen közel 1000 gyermekkel találkoznak személyesen augusztus végéig.

A DIP része egy több mint, 16 állomásos roadshow sorozat, ahol az elkészült DIP Csomagot népszerűsítjük a 12-18 éves célcsoport, szüleik és tanáraik számára. A 2019-es évben megrendezendő egész napos programok keretében, szakembereink látványos színpadi műsorokkal és interaktív standokkal hívják fel a fiatalok figyelmet a közösségi média és az adathalászat veszélyeire, az online tudatosságra, a személyes identitás védelmére és a technikai felkészültség fontosságára. A színpadra várunk – többek között – egy hackert is, aki egy látványos bemutatón keresztül tart elrettentő bemutatót a közönségnek. Az interaktív standok között megtaláljuk a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat aktivitásait is. A játékok és aktivitások legjobbjait a színpadi döntők után értékes DIP ajándékokkal jutalmazzuk a nap végén.

A Roadshow mellett, 2017-ben és 2018-ban több mint 20 konferencián és kiállításon, többek között, a Média Hungary-n, a Govcert által szervezett Cybersec2017 konferencián és a PlayIT rendezvényen mutattuk be a programot.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

Szőke Klaudia

Szólj hozzá!