miért ne váljak el

Biztos, hogy válni akarsz? | 5 fő szempont

Eleged volt abból, hogy a szüleid folyton marták egymást és csak miattad nem váltak el? És a párod szülei is jobban tették volna, ha szétköltöznek annak idején? Valószínűleg a barátnőd anyja se lenne rákos, ha az apját már régen otthagyta volna. A szomszéd férfi meg öngyilkos akart lenni, állítólag a sok családi veszekedés miatt.

Ezekből okulva ti nem akarjátok ennek kitenni a gyereketeket, ezért eldöntöttétek, hogy inkább elváltok még most, amíg békében és egészségben vagytok egymással.

Rendben.

És mi történik a döntéshozatal után? És most nem a válással járó hercehurcára gondolok.

 

PÉNZ

Kezdjük a legalapvetőbb témával, ami mindenkinek először eszébe jut, ez pedig a pénz. Ezentúl egyedül kell mindent intézned. Költözni vagy éppen felújítani, autót venni, az étkezést, a gyerek cuccait (tudom, gyerektartás is van a világon és jó fej apuka és anyuka is, de azért az mégsem olyan), stb. egyedül kell kigazdálkodnod.

De mondjuk, hogy neked ez nem gond, mert van elegendő pénzed, és az ex pároddal is mindenben korrektül megállapodtatok. Kivételes helyzetben vagy, ezt tudnod kell, egy gonddal kevesebb.

MINDENNAPOK

A napi ügyekkel mi a helyzet? Ha szerencsés vagy és jó kapcsolatban váltatok el, akkor nyilván egy ideig segíteni fogjátok egymást. Ha nem tudod, hogyan működik a kazán, vagy az autószerelő mikor dolgozik, vagy hol vegyél útszóró sót, vagy mit csinálj, mert összemostál ruhákat, vagy hogyan működik a tűzhely vagy mivel szoktál mosogatni, mert amit ő vett, annak nem olyan az illata, stb. akkor felhívhatod az (akkor már) ex társadat és elmondja, hogyan és mit tegyél, vagy odamegy és megcsinálja neked.

Ha nem békében váltatok el, akkor már megszokhattad, hogy ezeket egyébként is egyedül kell intézned.

miért ne váljak el

FELSZABADULÁS

Érzelmileg mi a helyzet? Az tuti, hogy ebben a témában egy időre megkönnyebbülsz. Eltűnik mellőled egy idegesítő személy. Végre nyugodtan élhetsz, nem kell senkinek megfelelned. Csinálhatod szabadidődben azt, amit szeretnél, azzal beszélsz telefonon, akivel szeretnél, ha nem mosogatsz el, vagy épp nem mosol azon a héten, akkor azt sem teszi szóvá senki, vagy ha nem cseréled ki a villanykörtét heteken át a wc-ben, az sem baj, ha a garázs tele van a szerszámaiddal és nincs rend, azért sem pattog senki. És végre úgy neveled a gyerekedet amikor veled van, ahogyan te akarod.

Ilyen jól akkor sem működtetek együtt, amikor házasok voltatok, megvan ki és mikor hozza-viszi a gyereket, ki veszi a gyógyszert, ki viszi dokihoz, ki viszi magántanárhoz, kinél fürdik, kinél alszik stb. Megkönnyebbülés, az tuti.

És elkönyveled, akár hónapok múlva is, hogy ennél jobb döntést nem is hozhattatok volna, mint a válás. Felszabadultál.

SZERELEM

Nyilvánvaló, hogy te nem akarsz új kapcsolatot. Te nem leszel még egyszer szerelmes. De azt tudod, hogy az exedtől ezt nem várhatod el?

És egyszer csak a másik fél szerelmes lett.

A gyereknek lett az életében egy másik nő/egy másik férfi. És mi van, ha annak a másiknak is van gyereke? Így lett egy mostohatestvére a tiédnek? Jönnek a változások. A gyerekednek egy csomó új csodás élménye van, melyeknek te nem vagy a részese. Aztán panaszkodik is a gyerkőc a másik családra, ettől te dühös vagy. Na meg, olyan új szokásokkal jön haza, hogy égnek áll a hajad tőle. Majd bejelenti az exed, hogy közös gyerekük lesz.

Nincs mit tenni, Te utálod azt a másikat, mert …. mert mindenért utálod. Ne nevelje más a te gyerekedet. Legyen úgy minden, ahogy te akarod.

Vagy véletlen Te lettél újra szerelmes.

És az exed rinyál állandóan mindenért, amit totál nem értesz, mert minden simán megy, mindenki szeret mindenkit, csak ő variál állandóan és keveri a trutyit. Az új párodnak is lehet, hogy lesz egy exe és egy gyereke már, és nyilván csak te és az új szerelmed vagytok normálisak, mindenki más totál zakkant és nem hagynak benneteket élni.

Lehetne még ragozni, a lényeg, hogy nagyon sok küzdelmen mentek keresztül a következő években. De megéri, mert vannak olyan pillanatok, amikor harmóniát és nyugalmat érzel.

MEGINT MEGTÖRTÉNIK

10-15 év múlva felocsúdsz, hogy már egy ideje minden lenyugodott körülötted, a gyerekek is nagyobbak lettek, lett közös gyerkőcötök is. Majd azt is észreveszed, hogy a kapcsolatotok az új szerelmeddel néhány hónapja ellaposodott, eltávolodtatok egymástól. Egy ideje valami nem stimmel a kapcsolatotokban.

És ha visszaemlékszel, amikor elváltál attól, akitől az első gyereked született, akkor is talán épp ugyanez az érzésed volt. 2-3 évig szenvedtétek egymást, úgy éreztétek Ti már mindent megtettetek, és a válás volt a legjobb megoldás.

És milyen jó is volt néhány hónapig vagy évig. Akkor biztosan ez a megoldás most is. Annyi a különbség, hogy már nem vagy 30 éves.

A fent leírtakat valóban végig fogod újra és újra csinálni?

TANULJ!

Tehát visszatérve a jelenbe, tutira el akartok válni? Ezekre mind fel vagytok készülve?

És még nem is beszéltünk arról, hogy mindez idők alatt a gyerekre milyen nyomás nehezedik minden oldalról. Pedig elméletileg a gyerek miatt nem váltatok még el, ti azt akarjátok, hogy neki a legjobb legyen. Vajon mi neki a legjobb?

Vajon lehetett volna az első bekezdésben említett pároknak más lehetősége? Azon kívül, hogy marják egymást vagy elválnak? Mert te azt gondolod, hogy csak ez a két választás van. Pedig nem.

A statisztikák azt bizonyítják, hogy ha hozzáértő szakemberhez fordul a válságban lévő pár, akkor segítséggel nem csak, hogy megjavulhat a kapcsolat, de talán még jobb is lehet, mint valaha.

Hiszen ha gondod van az autóddal, szerelőhöz viszed. Ha kiég a villanyvezeték, kihívod a villanyszerelőt. Ha a háztetődet érte kár, akkor tetőfedőt keresel. Akkor miért olyan egyértelmű, hogy a házasságot és a családot mindenkinek zsigerből kell tudnia működtetni?

Pedig azt is – mint az autó- vagy villanyszerelést vagy a tetőfedést – folyamatosan tanulni kell. Különböző emberek, különböző családból, mintából összekerülnek és elvárjuk tőlük, hogy életük végéig békében és boldogságban ellegyenek egymással?

És kinek mit jelent vajon az egészségben-betegségben, jóban-rosszban, stb.?

Mindig van megoldás. Csak hinni kell a kapcsolatotokban és magatokban. Forduljatok ezekben a témákban is szakemberhez!

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Juhász-Pintér Csilla

Szólj hozzá!