Meddőség - ki miatt nincs baba?

Ki miatt nem jön a baba? „Akadályba ütköztünk a családtervezésben.”

Még mielőtt belemerülnénk a témába, szeretném megjegyezni, hogy nagyon sok pár olvas a neten olyan rémisztő cikkeket szomorú sorsokról, amit jobb lenne, ha nem tennének, mert ez sokakban okozhat gátlásokat. Meddőség, vetélés, hormonális problémák és még sorolhatnám, azonban ameddig erről nincs meggyőződésük személyesen, addig ne stresszeljenek ilyeneken feleslegesen. Ekkor máris van bennünk egy lelki akadály, ami elhúzódóvá teheti a sikeres fogantatást.

Testileg és lelkileg is készen kell állni egy kisbaba érkezésére. Mindig az a javaslatom, hogy menjenek el szűrővizsgálatra mind a ketten. Egy párra egy év sikertelen próbálkozás után mondható, hogy valószínűleg meddőség áll a terméketlen ciklusok hátterében.

Azonban én mindenkit arra bátorítok, hogy ne várjanak egy évig. Több okból is jó tudni előbb, hogy mi nincs rendben, hisz ha még az elején elcsípik a problémát, akkor nagyobb az esély a gyógyulásra és így hamarabb belevághatnak a babaprojectbe. De ha csak várnak ehelyett, az megmérgezi a mindennapjaikat, egyre türelmetlenebbek, van, akik sajnos képesek szavakkal bántani, hibáztatni, megkérdőjelezni a másikat. Nem jó húzni, halasztani. Ha pedig kiderül, hogy semmi gond nincs egyiküknél sem, az maga a főnyeremény és ennél nagyobb nyugalmat nem is kaphatnak máshogy.

A férjemmel ahogy eldöntöttük, hogy babát szeretnénk, egyből elmentünk vizsgálatokra, hogy biztosak lehessünk afelől, nem kell aggódnunk az egészségünkért. Rendkívül jó érzés tenni önmagunkért, egymásért és együtt, közösen a felkészülésünkért! Elsőként egy olyan vérvételt és vizeletvizsgálatot javaslok, ahol jelzik előre, hogy babatervezés előtt állnak, így megnézik a legfontosabb hormonokat is.

Meddőség - ki miatt nincs baba?

Pajzsmirigy, prolaktin és még sorolhatnám, ezeket azonban egy jó hematológus pontosan tudni fogja, hogy miket kell főként figyelembe venni. A nőnek ajánlott meglátogatni a nőgyógyászát és kérni egy olyan teljes körű vizsgálatot, amiben benne foglaltatik a rákszűrés, a kenetvétel és a tenyésztés.

Ezt azért is szerencsés elvégeztetni, mert ha utána rövid időn belül sikerül a fogantatás, akkor ezeket a vizsgálatokat nem kell úgy elvégeztetni, hogy már fejlődik a magzat a méhen belül. A férfiaknak pedig a spermiogram vizsgálat, azaz férfi termékenységi vizsgálatra érdemes ellátogatni, hogy konkrét képet kaphassanak spermájuk mozgékonyságáról, számáról, formájukról.

Fontos tudni, hogy nem jár semmilyen kellemetlenséggel, egy külön szobában, fülkében leadhatja a mintát, így nem kell amiatt feszengeni, hogy egy orvos vagy az asszisztense ott áll mellette közben. Magánklinikákon van, hogy már egy órán belül kézhez kaphatja az eredményt. Ha ezeken a vizsgálatokon minden eredmény rendben van, akkor már csak arra kell felkészülni, hogy az ovuláció környékén vagy konkrétan arra a napra tervezzék az együttlétet a sikeres fogantatás érdekében.

Hogy mi kell ehhez?

Meddőség - ki miatt nincs baba?

Na jó, azért fejen állni nem kell, bár van erről jó pár mendemonda, de egy s mást jó tudni a női ciklusról! Ha eddig nem tette meg a nő, akkor érdemes megtanulnia, kiismernie a szervezetét. Vezessen naplót arról, hogy mikor van meg a menstruációja, hány napos, milyen intenzitású és mennyi időközönként érkeznek ezek a bizonyos, sokak számára átkos, piros napok. Továbbá az előtte, alatt lévő tüneteket is jó, ha nyomon követi. De van egy ennél izgalmasabb folyamata is a női ciklusnak, ezt azonban csak a következő cikkemben fogom elárulni.

Kövessétek figyelemmel az oldalt!

Hasznosnak találtad? Oszd meg más próbálkozó párral is!

Farkasné R. Katalin - az ElőkéSzülés alapítója

Szólj hozzá!