Magyar vállalkozó anyák

Mompreneurs, az anyavállalkozók közössége | Vállalkozó Vasárnap #2

Vállalkozni alapból nem könnyű, az izgatottság mellett rémisztő is megtenni az önmegvalósítás felé a legelső lépteket – de ha pluszban még anyák is vagyunk, akkor úgy érezzük, a kockázat, a nyomás még nagyobb és emiatt megtorpanhatunk. Pedig nem kéne! Csupán arra a lendületre és családias odafigyelésre van szükséged, amit a Mompreneurs közössége ad. Az alapítóval, Dellemann Nagy Erikával beszélgettünk.

Mit kell tudnunk Rólad, hogyan lettél vállalkozó?

Jó pár évvel ezelőtt az élethelyzetem úgy hozta, hogy elhagyjam szlovákiai szülővárosomat. Meglepő lehet sokatoknak ez, de Győrben éltem sokáig és onnan költöztem ki német nyelvterületre szerencsét próbálni szó szerint. Azóta nagyon sok minden megváltozott, rengeteget tanultam magamról, magamtól, környezetemről, az életről, szóval óriási löketet adott az, hogy kiköltöztem külföldre.

Közgazdász vagyok végzettségemet tekintve, gondolkodásomat tekintve pedig marketinges. Ugyanis imádok gondolkodni, ötletelni, marketing szempontból segíteni, szervezkedni és nagyon szeretek beszélgetni emberekkel, ezzel is még inkább megnyitom a világot magamnak minden lehetőségével együtt.

Viszont miután megszületett a kislányom lassan 3 éve, azóta részmunkaidőben dolgozom és mellette építem a személyes vállalkozásomat is másodállásban.

Magyar vállalkozó anyák

Dellemann Nagy Erika, a magyar Mompreneurs közösség megálmodója

Mikor fogalmazódott meg benned, hogy ideje alapítani egy “anyavállalkozó-közösséget”?

Szerettem volna megvalósítani önmagamat és rájöttem, hogy kapcsolattőkével rendelkezem ugyan, de nem feltétlenül biznisztőkével is. És akkoriban találtam egy német mompreneurs csoportot, amelynek nagyon szimpatikus volt a tematikája: hogy bárki aki kérdezett, azt kisegítették gyors válaszokkal, tehát apró segítséggel mindenki hozzáadott a közösséghez. És úgy gondoltam, kipróbálom, működik-e ez más külföldön élő anyukával is.

Így hát először nekik hoztam létre csoportot, a külföldön élő magyar vállalkozó, illetve szabadúszó anyukáknak, így nem csak a közös mentalitás, de a magyar nyelv kapcsán már megvolt a közös pont, melyre támaszkodva erősíthettük az összetartozás érzését a világ bármely pontjáról. És ott elkezdődött az a jóleső bizsergés, hogy itt mi tényleg egy értékes, egyazon elveket képviselő közösséget képviselünk.

Közben egyre több otthoni, azaz Magyarországon élő vállalkozóanya is becsatlakozott hozzánk, úgyhogy végül úgy döntöttem, csinálok nekik is egy külön csoportot. Csak a hazaiaknak. Így a külföldi Mompreneurs csoport idén augusztusban, a hazai Mompreneurs pedig októberben lesz kétéves.

Magyar vállalkozó anyák

Miért nem akartad, hogy keveredjenek?

Több okból kifolyólag sem szerettem volna, ha a külföldi csoport keveredne a hazaival. Főleg mert ez rontja a pozicionálást és egy közösség lényege a nevéhez hűen az, hogy a sorstársak egymással a lehető legjobban tudjanak azonosulni és úgy segíteni egymásnak.

Sosem gondoltam volna álmomban sem, hogy ez ekkorára fogja kinőni magát, csupán bíztam abban, hogy másnak is van igénye a tiszteletteljes kommunikációra anya és anya közt – mert ha valamit leginkább ki kéne emelnem, akkor ez az, amiről a Mompreneurs szól.

Amennyire egyszerűnek tűnik a dolog, olyannyira nem vártam volna, hogy mennyi felhívásban, feladatban hangsúlyozzák ezt ki a tagok, viszont ennek nagyon örülök, mert nekem rettentően fontos ez.

Mára már életérzés lett Mompreneurs-tagnak lenni. Szerinted a jó közösségen kívül mi a titka annak, hogy ennyire erősek lettünk?

A sok munkának az eredménye. Nyilván érezhető mind a kommunikációban, mind a csoport irányvezetésében, hogy semmilyen üzleti érdek nincsen mögötte. A határvonalat a csoport működtetésében teljesen másképp húztam meg, mint más olyan csoportban, ahol üzleti ambíciók is jelen vannak. Így voltak dolgok, melyek ha üzletileg igen, de emberileg nem volt elfogadottak számomra, azok automatikusan kiestek a csoport életéből.

Illetve, nem én szeretnék lenni a középpontban, hanem helyet szeretnék adni azoknak, akik segíteni tudnak egymásnak. Nagyon sok csoport van úgy felépítve, hogy van egy vezető, egy szóvivő, aki tanácsokat ad vagy akit követni kell, vagy aki a termékeit, szolgáltatásait értékesíti, és én nem ennek adtam itt helyet, hanem annak, hogy együtt tudják segíteni egymást.

A harmadik varázsa a csoportnak az lehet, hogy mindenki jól tudja érezni magát – vagy legalábbis bízom benne, hogy a tagok 90-95%-a jól érzi magát. Mert olyan biztonságos, fejlesztő, tényleg előrevivő légkört kapnak meg, ami úgy gondolom, páratlan jelenséggel bír.

Magyar vállalkozó anyák

Kérlek, mesélj kicsit a kezdő anyavállalkozóknak arról, Te a kezdetekkor milyen problémákkal szembesültél az üzleted és család közötti lavírozásnál, illetve hogyan tanultad meg kezelni.

Megtanultam, hogy akkor tudok a leginkább kikapcsolni, ha elmegyünk valahová, nem pedig otthon vagyunk. Hétvégén szinte mindig így van, egy-egy napra elmegyünk és olyankor nem is nyúlok a munkához vagy a csoporthoz, teljesen más gondolatok járnak a fejemben, fel is töltődök és inkább csak esténként veszem elő a munkát vagy bármit, ami munkához kapcsolódik.

De ha jön egy pont, hogy álmos vagyok, nincs energiám, vagy az estét a férjemre vagy a kislányomra akarom szánni, akkor azt elfogadom mint egy döntést és nem stresszelek rajta.

Milyen sajátosságot, egyedi értéket emelnél ki még a Mompreneurs-közösségben?

Kihangsúlyoznám, hogy sosem volt érdekem az, hogy a csoport minél nagyobbra nőjön, mivel a jóhangulat, a segítőkészség van előtérben, csupán ennek következménye hogy minél többen vagyunk.

Sokszor keresnek meg azzal, hogy miért nem zárom be a csoportot egy bizonyos létszámtag felett, miért engedek még be újakat, és őszintén ennek egy oka van: nem szeretném meghúzni azt a határt, mikor azt mondom, hogy nem, te már nem jöhetsz. Mert mi van akkor, ha én vagyok a határ másik oldalán, aki nem kap így lehetőséget? Nem szeretném meghatározni, hogy 1000 vagy 2000 tag legyen, hanem szeretném megadni mindenkinek a lehetőséget, használja ki nyugodtan a tagok segítségét, azokat az információkat, lehetőségeket, amiket a csoport ad.

Magyar vállalkozó anyák

Mire számíthat egy vállalkozó anyuka, ha belép a Mompreneurs csoportba? 

Mint ahogy a csoport nevében is benne van, vállalkozóanyáknak szól. De vannak benne olyanok, akik nem anyukák és ez teljesen nyíltan van kommunikálva.

A különbség az anyukás és nem anyukás csoport között, annyi, hogy nálunk elfogadott, megkívánt, hogy megbeszéljük azt például, hogyan lehet úgy dolgozni otthon, hogy közben a gyerekünk húzza a ruhánk szélét. Ez más, üzleti témájú csoportokban nem igazán elfogadott, nem kívánt tartalom, de itt teljesen természetesen megbeszélhetjük ezt is és aki itt van, az tisztában van mindezzel és elfogadja (sőt hasznosíthatja is az egymásnak szóló tippeket, ha egyszer ő is szintén anya lesz)

Meg amiért itt lehetnek a nem-anyukák, az a kapcsolatépítés fontossága. Ha például egy anyuka tagunk egy olyan jó kapcsolatot szerez, akinek nincs gyereke, az még nem hátráltató tényező egyáltalán, hisz miért ne adnánk meg az esélyt a kapcsolatépítésre?

És hogy mire számíthat valaki ha beléphet? Lehet, ezt a csoporttagoktól kéne megkérdezni inkább, de a visszajelzések alapján, hogy egy nagy löket energiára. Arra, hogy felüdül, hogy egy tükröt láthat ugyanazokkal a kérdésekkel, problémákkal, melyek nála is megvannak, de épp mások teszik fel. “Hú, nem vagyok egyedül” érzést ad. Hogy olyan példákat láthat, akikről kívülről sikereseknek és gondtalanoknak gondolna, akiknek biztos milyen felhőtlen az élete, de ebben a belső körben felfedezheti, hogyan bírkóznak meg ugyanazokkal a nehézségekkel, hogyan tesznek mindennap a sikerért.

Magyar vállalkozó anyák

Mit üzensz azoknak, akik az anyai lét miatt demotiváltabbak a céljaik elérésében, illetve tartanak az új pályára lépéstől?

Akik úgy érzik, hogy nem jött még el az ő idejük, annak azt tanácsolom, hogy hallgassák a podcast csatornánkat! Nagyon sok mindenről őszintén beszélünk és a másik dolog, hogy nem mindenkinek jött még el az ideje, hogy vállalkozzon, sőt nem is való mindenkinek vállalkozni, nem feltétlenül erőltetném olyannak akinek felesleges stressz, hogy kezdjen bele.

Előző nap pont feltettem azt a kérdést a csoportban, hogy mit jelent a sikeres vállalkozó, és szerencsére nagyon sokan írták, hogy a boldog és kiegyensúlyozott vállalkozónő az, aki sikeres is.

Szerinted egy kezdő mompreneur milyen fontos dolgokról kell tudnia, minek muszáj utána járnia, hogy eredményesen tudja vezetni a vállalkozását?

Lehet érezni azt, mi a mi utunk és mi nem, amiről úgy érezzük hogy csak kergetjük és erőltetjük, stresszt hoz csak az életünkbe, az nem a mi utunk és azt el kell tudnunk fogadni. De attól függetlenül, tájékozódjunk, járjunk utána, nézzük meg, hogy működik ez a világ és rájöhetünk, hogy teljesen jó döntést hoztunk azzal, hogy nem vágunk vállalkozásba – vagy az ellenkezője, úgy érezzük egy idő után, hogy a vállalkozás iránti vágy ugyanúgy megvan és miután elég információt szereztünk, belevághatunk.

Egy jó hasonlat: ugye mielőtt anyák lettünk, azt hittük tudjuk, hogy fognak működni a mindennapjaink, hogy majd megyünk játszóra, jaj de könnyű lesz, stb. De aztán mikor tényleg azzá leszünk, bekapcsolnak az ösztöneink és az anyaság, gyermeknevelés hozta problémákat át tudjuk vészelni.

Egy vállalkozás nem ennyire ösztönös dolog – bár van aki szinte a génjeiben hordozza a vállalkozás alapjait, vitatott tény, de van, aki jobban ért hozzá – de a vállalkozói lét nem arról szól, hogy van egy termékem, megcsinálom és valahol eladom, hanem az egy nagyon komplex dolog.

És a különbség és a vállalkozó és az anyaszerepünk közt az, hogy a vállalkozó szerepet nem kapjuk meg olyan ösztönszerűen egy termék előállításával, mint az anyaszerepet, miután megszületett a gyermekünk. Szóval ha elindultunk az úton és kijelentem, hogy vállalkozó vagyok, még nem jelenti azt, hogy úgy is gondolkodom és ez egy nagy kihívás.

És ami a legfontosabb: akár kezdő, akár haladó, nyugodtan kérdezzen és nyisson, kérdezze meg, a többiek hogy csinálták, járjon el találkozókra vagy ha földrajzilag nem adott, ott a csoport, ezért van. Mert el kell kezdeni gondolkodni azzal a tudattal, hogy minden egyes kis lépéssel a sikeres jövődet építed fel.

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Szőke Klaudia

Szólj hozzá!