Rakovics Éva Szívtanoda

Nőből vagy, eléred! | Interjú Rakovics Évivel, a SZÍV-TAnoda alapítójával

Rakovics Évával beszélgettem, egy olyan nővel, akiről elmondhatom, neki tényleg semmi sem lehetetlen és leesik az állad minden egyes válaszadásnál, mert mindig azt hiszed kis naivan a következő kérdésig, hogy több újdonsággal már nem tud jönni, hisz már így is annyi mindent letett már az asztalra – hát de!

A nővel beszélgettem, akit az élet nem kímélt, de megvalósította önmagát, írt 4 könyvet és megannyi terület közül kronobiológiát, asszertív kommunikációt, családállítást, érzelmi felszabadító technikát és rajzelemzést is tanít. Csak hogy tényleg párat említsek. Olvassátok szeretettel.

 

Próbáld meg pár mondatban megfogalmazni mindazt, ami vagy, amivé lettél és esetleg amivé még leszel.

Az idén is azzal kezdtem, hogy leültem álmodozni, ábrándozni, meditálni, vizualizálni, hogy hol
szeretnék tartani az év végén, mit szeretnék érezni karácsonykor, amikor mindannyian ünnepelünk. Aztán kicsit tovább nézek, hogy évek múlva merre halad az az út, amin most járok.

Minden logikus gondolkodás nélkül a szívemből fantáziálok. Célkitűzésem, hogy még idén találok legalább 10 olyan tanácsadót, akik képviselni tudják azt a tudást, amit tanítok, és az Ő segítségükkel még több embert tudok/tudunk elérni.

Országosan gondolkodom, hogy legyen lehetőség személyesen is átadni a tudást. Ezek a tanácsadók lehetnek teljesen kezdők, hiszen mindent megkapnak majd tőlem, amire csak szükségük lehet: az online marketing, weboldalkészítés, Facebook kampány, vállalkozásindítás területétől elkezdve a szakmai anyagokig: MINDENT!

Elsősorban mi a fő profilod?

AZ EMBERISMERET – A hivatásom egyik legnagyszerűbb része! Egy születési dátumból bárkinek meg tudom állapítani bármilyen képességét, természetes-egészséges viselkedését, és így a betegségei, problémái hajlamát is.

Hitem szerint ehhez a születési, vagyis gyári beállításhoz „kell” visszasegíteni
mindannyiunkat, vagyis, hogy JÓL éljünk! Hitem szerint nincs jó, vagy rossz tulajdonság, hanem valamire való tulajdonság van! Attól vállhat valami rosszá, ha nem arra használjuk, amire az való!

AZÉRT CÉLOZTAM MEG első lépésként a vezetőket, HR-eseket, mert ők lehetnek ránk a legnagyobb hatással, hiszen életünk, ébrenlétünk legjavát a munkahelyünkön töltjük. Abban hiszek, hogy JÓ, HA TUDJÁK kit mivel lehet motiválni, és miben ügyes, miben van szüksége segítségre.

Ez mesésnek tűnik,de ez így gyökeresen megváltoztatja egy munkahely atmoszféráját, sikerességét, hatékonyságát.

MOST AZ ÉDESANYÁKAT AKAROM SEGÍTENI TUDÁSOMMAL! A legnagyszerűbb lenne őket még kismama korukban kiképezni önismeretből, és a többiek tulajdonságaiból, de főleg saját gyermekük karakteréből, hiszen már a megszületés pillanatában tudhatjuk, hogy annak a pici mennyi alvásra és milyen időben van szüksége. Ennek a HR Specialista Kronobiológiának a tudásával, segítségével elkerülhetjük, hogy a gyereket orvoshoz kelljen hordani, esetleg pszichológushoz…

Megérthetjük őt, és ennek megfelelően bánva vele, a legjobb Szuperanyukák lehetünk a legcsodásabb gyermeknek, akinek életet adtunk!

Jómagam gyermekvállalás előtt állok, éppen ezért nyílt ki a szemem az édesanyák területére. Nagyon sok szülőnek segítettem már megérteni, sőt HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT KÉSZÍTENI A GYERMEKÉHEZ,és nem mellékesen magához az apukához és az anyukához! 🙂
Mindig van oka, és így van megoldása a problémáknak. Ez nem is kérdés. Az a kérdés, hogy milyen utat választunk a megoldáshoz. Én a megértést és a változáshoz való egészséges eszközöket képviselem a tudásommal.

Mióta érzed úgy, hogy vagy annyira egyensúlyban, rendezett, hogy
biztos pontként tudj segíteni embertársaidon?

Még pályafutásom elején egyik barátnőm megkérdezte, hogy: miért hiszed hitelesnek magad
párkapcsolati tanácsadóként, amikor elváltál és nincs senkid? A kérdést hallva olyan mély meg nemértés és fájdalom töltött el, hogy ezután pár hónapig nem vállaltam senkit. Majd rájöttem, hogy éppen az a lényeg, ez vagyok én. Elváltam és nem ragadtam benne egy számomra nem boldogító házasságban.

Pont az a lényege a hitelességemnek, hogy hajlandó vagyok fejlődni, változni, dönteni
és cselekedni! Éppen ezt tudom másoknak megmutatni. Ha csak az önéletrajzi regényemet kiadnám, hihetetlen dolgokat tanítanék vele. Talán ennek is eljön az ideje 🙂

Rakovics Éva Szívtanoda

Kérdésedre a válasz: Ez egy érzés: békét adó és minden reggel beindítja az adni vágyásomat. Saját magamnak százalékos pontossággal meg tudom mondani, hogy 25%-os önbizalmam van a 100%-ból, ennyi az önmagam képviselete, önérvényesítése. De még ezzel az alacsonynak mondható számmal is biztosan érzem, hogy az, amit csinálok, az segít másoknak.

Jó úton vagyok. Sokszor hihetetlen az eredmény, szinte csodaszámba megy a munkám hatása. Szerencsére elmesélik az ügyfeleim, hogyan változott meg az életük általam! Jó sok öröm-zsepit elhasználtam a sikereiket hallgatva! 🙂

Folyamatosan fejlesztem magam, mind az üzleti területen, vállalkozói motivációs tréningeken, mind spirituális képzéseken, up-to-date tudásanyagokon keresztül. Az egyensúly és a rendezettség a szívemben van. Az érzés, hogy szakmailag megkérdőjelezhetetlen az, amit képviselek, és a legjobban csinálom, ahogyan csak tudom.

Bámulatba ejtő, mennyi mindennel foglalkoztál és foglalkozol,
honnan van ennyi energiád?

Van egy küldetéstudatom! Ez egy érzés, egy vágyás-érzés, ami nap mint nap előre visz. Csiklandoz a szívem és a gyomrom környékén, izgatottá tesz és beindít… Vágyni a jó átadására, a tudás megosztására, de legfőképpen mások segítésére. Ha a szeretteim közül valaki ki akarna velem szúrni, úgy tudna legjobban büntetni, ha nem engedné, hogy segítsek neki! 🙂

Persze már nem akarok megmenteni mindenkit, rájöttem, hogy nincs mindenki készen rá, és vannak elemek a sorsunkban, amiket meg „kell” élnünk, hogy további erőhöz jussunk, így csak azokkal dolgozom, akik kérik!

Rakovics Éva Szívtanoda

Aki kér, annak viszont adatik bőven! 🙂 Engem az ügyfeleim sikere tölt újra. Érdekes módon, nem az önbizalmamat növeli, hanem a küldetésvágyamat, a még-még-még érzését …
Mindent magamnak, magam miatt a haladásom érdekében tanultam meg. Így saját tapasztalatok segítenek a tanítási módszeremben is. Azért ennyire sok a terület, mert ennyire sok mindent tanultam meg azért, hogy JÓL sikerüljön minden, amibe belefogok. Vannak, akik diplomát szereznek, abba fektetnek, nekem az életem megváltoztatásához volt szükségem tudásra! Ehhez tanultam meg bármit, ami segítségemre lehetett…

Voltam ékszerbecsüs, biztosítási ügynök, ezekre ma már nem emlékszem, nem voltak elég hatékonyak, hogy mások javára fordítsam…! Most azt tanítom, ami
nekem is felforgatta az életemet!

Éppen ezért állítottam össze online és offline is elérhető tanfolyamaimat, hogy vigyék mások is
tovább! Minél több embernek sikerül megváltoztatnia az életét, megoldani a problémáit, nekem
annál jobban megérte a sok tanulás és tapasztalás. Minden, amit tanítok, azt én is magam miatt
tanultam meg. Nekem volt szükségem a tudáshoz, az életem jobbá tételéhez. Megtanultam, és alig bírtam, hogy ne osszam meg másokkal.

A könyveid közül melyiket ajánlanád szívből egy kisgyermekes anyának?

A szívemhez legközelebb álló és legkedvesebb történet, a Szerető lányod: Évike, melyet
édesanyámról, az ő utolsó napjairól írtam. Ez a könyv olyan anyáknak szól, akik érzik, hogy ők is lányai egy anyának. Vagy feleségei egy férfinek. Vagyis ez a könyv nem gyermeknevelésről szól, hanem nekünk szól, akik gyermekei vagyunk a szüleinknek.

Ez amolyan szomorú-vidám történet. A főhősnő – aki az Édesanyám, és aki meghal -, megtanítja a legfontosabb dolgot az életben, azt, hogy hogyan hallgassunk a szívünkre, de még ennél is
fontosabbat ad még utolsó erejével: megmutatja, hogy mindenre van befolyásunk, hogy mindig van választásunk, és végül azt, hogy minden rendben lesz…

Megmutatja azt is, mennyire erős és jelentős kapcsolat lehet párok, társak között. Ez a 2005-ös naplóm egyik részlete, 65 oldal, 3-4 papírzsepi jól jön közben. Ekkor még semmit nem tudtam a lélekről, a Hellingeri Szeretet Rendjéről. Csak tettük a dolgunkat a szívünk legjavával.

Könyvek - Rakovics Éva Szívtanoda

Édesanyáknak címzett listám második helyén a SZÍV-TAN-KÖNYV ajánlásom áll. Azért, mert abban lehet olvasni olyan tudásról, amivel könnyebben lehet boldogulni, például éppen a szülő és gyermekközötti szeretet áramlásáról is szó esik.

Hiszen a legkülönlegesebb, legerősebb kapcsolatunk a világon
azokkal az emberekkel van, akikkel egy vérből származunk. Az a kapcsolódás a legnagyobb értékünk, ahol az élet áramlik! Bizonyára sokan hallottuk a „vér kötelez” kifejezést. Szüleinkkel egy láthatatlan szál, egy tündérvékony zsinór köt össze minket még akkor is, ha évek óta nem beszéltünk egymással. És sokszor az adja a problémára a megoldást, ha lélekszinten megbékítünk családtagokat.

Ebben a lélekszintű megbékélésben a családállítás módszere segít, amit a könyvben bővebben kifejtek, sőt be is mutatom Bert Hellinger Szeretet Rendje Törvényeit.

Valamint, a Hogyan változtasd meg az életed szerintem alap műnek mondható abban az esetben, amikor valakinek nem tetszik az életében valami, vagy egy célt szeretne elérni! Ehhez EMBERNEK lenni fontos 🙂

Ugye van jó pár szerepünk, szerepkörünk az életben. Elsősorban emberek vagyunk, és
azután jön a szülő, apa-anya szerep, feleség, a munkavállalás szerepe… Ez egy munkafüzet és egy tankönyv egyben! Teremtő gondolkodást tanulhatunk belőle, felismerhetjük korlátozó
hitrendszereinket, visszahúzó embertársainkat, akadályainkat, és mindemellett megtanítja, hogy mikor melyik lépést tegyük meg, ha változtatni akarunk!

A SzuperAnya-tanfolyam milyen problémáját oldja meg egy anyának, illetve milyen módszerrel/folyamattal segít megláttatni saját és gyermeke lehetőségeit környezetében?

Megint egy olyan kérdés, amire több oldalas válaszom lenne, így kicsit furmányosan azt tudom
válaszolni: azt a problémát oldja meg, ami VAN 🙂 – vagyis, mindet és bármelyiket! Ez a tanfolyam
valójában egy konzultáció, ami leginkább abban segít, hogy megértsük a miérteket és a hogyanokat, majd ezek közül ami nem tetszik és problémát okoz, azt azonnal megoldjuk.

A tanfolyam első 10 percében én nem kérdezek, csak adatokat gyűjtök úgy, mint születési dátum, sorsforgatókönyv. Majd a szülők, vagy az a szülő, aki ott van, aki jelen van, rajzol nekem általam meghatározott dolgokat.

Ez azért fontos, mert ezen a rajzon keresztül az Ő lelke értésemre adja az üzenetét, problémáját. Ekkor én már úgymond tudom, milyen ügy bújik meg a háttérben. Ezt követően kétféle lehetőség van a folytatásra: az egyik az, hogy rákérdezek, hogy elmondjam-e, mit találtam, vagy megkérdezem, hogy miben segíthetek. Minden út Rómába vezet, így nálam is bármit válaszolnak, a végeredmény az lesz, hogy a szülök az adott helyzetet megértik, és megtanulják azt megváltoztatni.

Ha nem megy elsőre, akkor akciótervet készítünk, vagy egy családállítással zárunk. Ez a szívemhez és a megoldáshoz legközelebb álló módszerem! A lényeg, hogy mindig megoldjuk a
problémát.

Minket nem csak kisgyermekes anyák, de vállalkozó anyák is olvasnak. Akár egyiknek, akár mindkettő csoportnak, milyen más tanfolyamaidat ajánlod és röviden miért?

Mivel mindent magam miatt, a saját vállalkozásom fejlesztése miatt tanultam meg – szinte bármiben tudok segíteni egy vállalkozó édesanyának…! Nem tehettem meg, hogy profi szakembereket fizessek meg, így jómagam megtanultam mindent, amire csak szükségem lett.

Napjainkban tanácsadáson keresztül tanítom az online marketinget, a szövegírást, a linképítést, a weboldal szerkesztést, Facebook-hirdetést, az adózási, vagy megjelenési követelményeket. Nekem mindegy miben kérik a segítségemet, hiszen végigcsináltam a felsoroltakat, így bármelyik témához tudok utat mutatni.

Mivel a nap nekem is csak 24 órából áll, így azt kedvelem a legjobban, ha tanulásra átadhatom a
kapcsolatokat, az eszközöket, és akiben van egy kis ambíció, az önmagának meg tud mindent csinálni. Persze fogom a kezét, de az a tapasztalatom, hogy hamar belejön a kiskutya is az ugatásba, ez sem egy ördöngös dolog, csak elhitetik velünk a szakmában dolgozók! 🙂

Tehát van olyan, hogy egyetlen tanácsadáson felmérem, kire-mire van szüksége az egyénnek, és ezt követően vagy az online képzésemet, vagy egy szakember weboldalán tanulható (szinte) ingyenes anyagokat, eszközöket mutatok. Nekem szerencsém volt, vagy jó érzékem / de fentről biztosan támogattak / mert rögtön olyanoktól tanulhattam, akik engem is egy csettintésre megtanítottak, és nem akartak magukhoz kötni és függővé tenni.

Rakovics Éva Szívtanoda

Ha lehetne egy jó tanácsom, arra bíztatnék mindenkit, hogy ha rugalmasan, gördülékenyen akar
haladni, akkor vegye kezébe a dolgokat és tanulja meg azt, amire szüksége van. Én 10 nap alatt
megírok egy könyvet és elkészítek egy weboldalt (egyszerre), ez lett a SZÍV-Tanoda, egy ismerősömpedig 1,5 éve szenved a weboldal adminjával… Vállalkozások küzdöttek a GDPR szabályzatával, vannak, akiknek mai napig nem sikerült megoldást találni. Az én kapcsolataimban a határidő előtt megkaptuk a megfelelő képzést arról, hogy miként módosítsuk az adatkezelési szabályzatunkat.

Tanulóim között nagyon sok vállalkozó van, és tavaly ősszel elhatároztam, hogy mindig értesítem őket, ha én is megyek tanulni, tartsanak velem, és fejlődjünk együtt. Nem célom mindig magamat eladni minden megoldásra… Tehát, csak a saját megoldásaimhoz felfedezett kapcsolataim miatt is érdemes kérdésekkel felkeresni! Ezen a területen is! 😀

Milyen gondolattal engeded útjára az elégedett ügyfeledet, milyen tanítást csomagolsz a batyujába?

Szerintem a legnehezebb, hogy jó kezekbe kerüljön, amikor segítséget kér! Erre tudom a választ…

Amikor én elakadok, vagy nekem is segítségre van szükségem, nagyon nehezen találok VALÓDI
segítséget… Sokszor inkább magamon dolgozom, például magamnak csinálok csoportos családállítást is. Ugye a saját problémánkat nem mindig látjuk tisztán, ezért jó a csoport feltáráshoz kell a külső egítség, azt a segítők, képviselők megteszik. Majd RENDBE tenni a dolgaimat már szakmai tudással könnyen megcsinálom.

Nagyon belső infó, de el merem mesélni, hogy volt olyan saját magamnak történő állítás, hogy a könnyeimtől és az orrfújástól alig láttam, de csak mondtam az oldó mondatokat és rendeztem a saját életem problémáit… Szuperbüszke voltam aztán magamra…

Az első, amit most rögtön tanítanék az olvasóknak a helyzet megváltoztatására: Amikor egy
mondatban, ami a vágyaink elérésének vélt akadályáról szól, ott van a MERT szócska, akkor tudnunk érdemes, hogy valószínűleg semmi köze az igazsághoz a magyarázatnak.

Például: Azért nem lehetek boldog, mert…. Azért nem változtatok, mert … Ilyenkor jön befejezésként a nekem nem lehet, nem szabad, mert én nem tudom magyarázatok… Vegyük észre, állítsuk meg a mondatot, és vizsgáljuk meg újra a témát!

A másik, ami ennél még sokkal fontosabb: az én hitem szerint a saját boldogságunk alapja, hogy
HALLGASSUNK A SZÍVÜNKRE! Az igazán tudja, hogy mit akarunk! A szívből hozott döntéseinket sosem bánjuk meg! Nálam ez a belépő tudás! Megtanulunk hallgatni a belső hangra… Nem arra, ami a fejünkben okoskodik, a másikra, amelyik egy sóhajtás közben fogalmazza meg az üzenetét… 🙂

Ha éppen ebben elkélne egy kis segítség ebben, akkor szeretném tudatni, hogy tartok díjtalan Tudásesteket egy klubtalálkozó keretein belül. Mindig van valami apropó, de bármilyen kérdéssel ezeken az estéken meg lehet találni. Minden hónap harmadik csütörtökén szeretettel várom a fejlődni, változtatni vágyókat!

És ezzel az útravalóval köszönöm meg a figyelmet:
Hallgass a szívedre, és légy önmagad!

Rakovics Éva Szívtanoda

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Szőke Klaudia

Szólj hozzá!