rossz szülésélmény könyv

Rossz élmény volt a császárod? Ezeket a könyveket ajánljuk figyelmedbe

Traumatizálódni bárhol lehet szülésünk során: nem a helyszín idézi elő, de még nem is feltétlenül maga a műtét, hanem a bánásmód. Minél futószalagszerűbb a szülészeti ellátás, amiben részünk van, annál nagyobb esély van arra, hogy abban a nők sérülnek. Ha Te is úgy érzed, nem minden úgy alakult császárod során, ahogy szeretted volna, ahogy megilletett volna, és a feldolgozásban elakadtál, ezeket a könyveket ajánljuk figyelmedbe.

Amikor az édesanyák facebookos zárt csoportunkban valamilyen traumát okozó ellátásról vagy beavatkozásról mesélnek, amire visszaemlékeznek szülésük kapcsán, jellemzően az alábbi kifejezésekkel írják le:

  • „elhagyatottnak és magányosnak éreztem magam” (a műtőben, az őrzőben)
  • „elárultak” (korábban a természetesszülés-pártinak tűnő orvos minimális erőfeszítés után császározta az érintettet)
  • „elvették a méltóságomat” (a műtősfiútól a szülésznőig mindenkitől volt valamilyen beszólás, megjegyzés a császárra vonatkozóan)
  • „mintha ott sem lettem volna” (a műtétet nem tudta szülésként megélni a bánásmód miatt)
  • „Elvesztettem az uralmam a történtek felett” (nem készült a B tervre, a császárra, és információt sem kapott közben senkitől)

Ha egy édesanya megosztja akár orvosával, akár közvetlen környezetében bárkivel a fent idézett érzéseket, a tapasztalatok szerint legtöbbször sajnos rosszul reagálnak a megszólítottak, ami további sérülést okozhat, és így nem tud bekövetkezi a lelki sebek gyógyulása sem, különösen, ha a felelevenített érzéseket a többség elbagatellizálja (ilyenkor kevés károsabb, vigasztalónak szánt gondolat van annál, hogy „dehát van egy egészséges gyermeked, örülj neki!”).

rossz szülésélmény könyv

A szülésélménnyel azonban érdemes foglalkozni (és ha a környezetünkben nem találunk értő segítőt, akkor máshol kell keresni a mankókat), mert ez egy egész életünkre kiható esemény, akár pozitív, akár negatív: a feldolgozáshoz számtalan eszköz és út áll rendelkezésre, a személyes terápiáktól (pszichológus, pszichiáter, de akár meditáció) a csoportos feldolgozó alkalmakon keresztül a könyvekig.

Ezúttal a legutóbbi kategóriából hoztunk hármat, a teljesség igénye nélkül: az alább citált kötetek segíthetnek helyükre tenni egy negatív szülésélmény után a mozaikokat, megérteni a feltoluló érzéseket, elindíthatnak az úton, segíthetnek kérdéseket megfogalmazni, keresni azokat a pontokat történetünkben, amelyekkel még van dolgunk.

Berencsi-Eke Csilla: Anyasebek

Császármetszés az édesanyák szemével

(Ursus Libris, 2015)

Hogyan éli meg egy édesanya a császármetszést, ha sügősséggel volt rá szükség a vajúdás során, vagy éppen az orvos nem megfelelő hozzáállásának következményeként lett ez a vége a szülésnek? Mit jelent azok számára ez a nagy hasi műtét, akiknek valamilyen egészségügyi okból szóba sem jöhetett más út? A puhaborítós kötetben az érzelmek széles skáláját felvillantó szüléstörténetek mellett helyet kapnak a szülés lelki feldolgozásáról szóló anyagok is: a szülésélmény pszichológiájáról, lelki hátteréről, és persze a feldolgozási lehetőségekről is olvashatunk.

Sheila Kitzinger: A szülés árnyékában – Katarzis vagy krízis?

(Alternatal Alapítvány, 2008)

A szülést követő boldogtalanságot gyakran a depresszióval teszik egyenlővé, és okolnak érte számtalan tényezőt: ott van hiszen a baba világra jövetele után elborító „hormonzavar”, az anyaság kezdetére jellemző szociális nyomás a környezetünkből, de akár a kisgyermekkori élmények hatása is lehet. Az anyák azonban valójában gyakran nem depressziót, hanem aggodalmat, szorongást éreznek. A poszt-traumás stressz szindróma normális reakció, ha fenyegető helyzetet kényszerülünk elviselni anélkül, hogy alakulását befolyásolhatnánk. Mindenkinek fontos olvasmány lehet, aki meg akarja tanulni, hogy előzheti meg, hogyan veheti észre, hogyan dolgozhatja fel, vagy hogyan gyógyíthatja meg a szülés okozta traumát.

Judith Herman: Trauma és gyógyulás – Az erőszak hatása a családon belüli bántalmazástól a politikai terrorig

Talán kicsit kilóg a könyv a sorból, de a haladó traumafeldolgozók mégis érteni fogják, miért került ide. A magánszféra rejtettségében zajló erőszaktól kezdve a háborúig széles a skála, ahol traumatizálódhatunk a mindennapokban, és a kötet olvasói ezeket végigjárva megismerhetik az erőszakélményekre adott emberi reakciókat és a trauma hosszú távú hatásait, a túlélés és a feldolgozás eszközeit, melyekkel leküzdhetők a felsoroltakból fakadó sérülések és veszteségek, és újra kezünkbe vehető életünk irányítása.

+1 tipp Lelkünk helyrebillentésében a traumafeldolgozó köteteken túl nagy szerepük lehet a szép hüvelyi szülésélményeket, illetve VBAC-eket (császár utáni hüvelyi szülés) elősegítő, megerősítő kiadványok egész sora is. Ezekről a következő alkalommal írunk.

Keresd a Császárral szült édesanykáknak létrehozott, szakértők által támogatott csoportját a Facebookon ide kattintva.

Kövesd a Császárvonalat itt és itt.

És ajánljuk letöltésre mobilapplikációnkat is ugyanezen a néven (Android/iOS), mely a műtétre való felkészülésben bőséges és hiteles információval lát el, ezzel is tudást, némi kontrollt ad a kezünkbe, a műtét utáni felépüléshez pedig másfél órányi videótárral járul hozzá, olya videókkal, olyan tippekkel, amelyekről szintén leginkább hallgatnak az ellátórendszerben.

CsászárvonalApp iOS-re: https://tinyurl.hu/KxUG/

CsászárvonalApp Androidra: https://tinyurl.hu/IoFl/

Kiss Verus a Császárvonal projektvezetője

Szólj hozzá!