Pénzügyi szakértő Himer Csilla

Himer Csilla, a család pénzügyese | Így tervezz 0-100 éves korig!

Már egy éve, hogy követem munkásságát, de mindig rácsodálkozom, hogy abszolút profizmusa és ívelő karrierje ellenére még mindig a kezdők alázatával áll mindenhez. Azt hiszem, tudása mellett ez az, ami miatt olyan szimpatikus volt Ő mindig.
Lehet nevezni pénzügyi trénernek, pedagógusnak vagy lehet Himer Csilla ámblokk pénzügyi szakértő titulusában, ám megoldásával hivatalosan is a család pénzügyi jótündére elnevezést kapta meg tőlem a beszélgetésünket követően – eredetileg ez lett volna a cikk címe, a “pénzügyi jótündér” hisz Neki hála nem csak mi fejlődhetünk, de csemetéink a kezdetektől fogva olyan tudatosságban nőhetnek fel, amivel ha élünk, később kétségtelenül nyugodt szívvel engedjük ki őket az életbe boldogulni.
Fogadjátok szeretettel.

Hogyan indult a Te történeted?

Háromgyerekes anya vagyok, és mint a legtöbb vállalkozó anyuka esetében igaz, az én vállalkozásom is a gyerekeim ihlették. Amikor a harmadik gyermekemet megszültem, a két nagyobb akkoriban kamaszodott. 9 éves kiskamasz, és 12 éves valamivel nagyobb. Ez volt az az időszak, amikor a nagyobbakkal egyre gyakoribbá váltak itthon a viták a pénzről. Én meg gondoltam egy nagyot, mert nem akartam elhinni, hogy két közgazdász végzettségű szülő nem képes megtanítani a gyerekeinek, hogyan kell jól bánni a pénzzel. Így aztán, ha már itthon ragadtam, csináljam ezt is jól alapon, belemélyedtem a témába. Megfutottam a kötelező köröket Kiyosaki könyveivel, túrtam a netet, fejlődéspszichológiát, pedagógiát tanultam. És közben járt az agyam, mivel lehet rávenni gyerekeket arra, hogy tanuljanak a pénzről. Így lyukadtam ki a játéknál.

Pénzügyi szakértő Himer Csilla

Himer Csilla, az Ez nem játék és a Zsebedre megyek alapítója

Mivel úgy gondolom, hogy a pénzügyi nevelés elsődleges terepe a család (az iskola maximum rásegíthet erre), ezért szülőknek kínáltam a szolgáltatásaimat és a gyerekkönyveimet. Láttam azonban, hogy a szülők sokszor nem értik, mit és miért kellene megtanítani a gyerekeiknek, vagy ha értik is, maguk sem tudják a gyakorlatba átültetni az elméleti tudást. Kellett hát a segítség nekik is, ráadásul valamilyen olyan formában, ami éppen az ilyen elakadásokon lendíti át őket. Így találtam rá a coachingra mint módszerre, és lettem személyes pénzügyi coach.

Mivel azonban az ügyfeleim zöme vállalkozók közül került ki, és a bevételeiket a vállalkozásukból szerezték, hamar terítékre került a vállalkozás is. Egyszer valamelyik ügyfelem rájött, hogy van mérlegképes könyvelői végzettségem is, és innentől már csak egy lépés volt, hogy „Nézz már rá a cégemre is!”… És ott ragadtam. Ma vállalkozóként a tevékenységem nagyobb részét a hazai mikro- és kisvállalkozások segítése teszi ki. Vállalkozásokat fejlesztek pénzügyi fókusszal. De vannak még ügyfeleim személyes pénzügyi coachingra is, és természetesen örömmel foglalkozom gyerekekkel is. Most a Pénz7 alkalmából több iskolában, sőt nevelőintézetben is jártam, és gyerekeket tanítottam. Persze játékosan.

 

Elég komplex a munkád. Melyik vagy Te inkább: pénzpedagógus vagy pénzügyi coach?

Jelenleg inkább amolyan „humán pénzügyes” vagyok, aki a pénzügyeken keresztül támogatja a vállalkozók személyes fejlődését is. Az azonban a fentiekből is látszik, hogy bár háromféle területen tevékenykedem, igazából mindenhol ugyanazzal a megközelítéssel dolgozom. Mindennel foglalkozom, ami a pénzügyek és a pszichológia határterülete.

Igen, ez komplex munka – hála Istennek. Én imádom. Hiszen így lehetek a legnagyobb és a legkedvezőbb hatással mások életére – és szerintem ez a legtöbb, amit egy ember elérhet az életben.

Egyetértek, szerencsés vagy (vagy inkább áldott.) Egyébként mióta része az életednek a pénzügyi tudatosság? Mi vezetett oda, hogy ez legyen a küldetésed és segíts nők ezrein?

A pénzügyi tudatosság a kamaszodó gyerekeim miatt lett az életem része – és cseppet sem bántam meg, hogy ebbe az irányba indultam el. Hihetetlenül izgalmas területe ez az életünknek, ami nagyon sok kreativitást kíván. Tudom, furán hangzik, de a pénzügyekkel foglalkozni alkotó folyamat: a saját életünket alkotjuk meg vele. Hogyan élünk, milyen körülmények között, milyen hobbink van vagy lesz, milyen célokat tűzünk ki magunk elé…? Ennek a hogyanját megtervezni, megvalósítani, megvalósítás közben korrigálni, hogy a célt továbbra is el tudjuk érni… – ez ugyanúgy igaz a személyes pénzügyeinkre, ahogyan a vállalkozásunkra is.

A nők segítése pedig teljesen természetes folyománya volt a munkámnak. A gyerekek (pénzügyi) nevelésével jellemzően az anyák foglalkoznak. A személyes pénzügyek terén legtöbbször a nők vallják be maguknak is elsőként és őszintén, hogy segítségre szorulnak. Vagyis egyszerűen a nők fordultak hozzám gyakrabban – az ő sajátos problémáikkal, ami az élethelyzetük, karrierívük másfélesége miatt eltérő, mint a férfiaké. Az az igazság, hogy némelyik problémában magamra is ismertem. Márpedig ha magunkra ismerünk a másikban, ösztönösen segíteni szeretnénk neki, hogy ne szerezze meg ugyanazokat a kellemetlen tapasztalatokat, amelyeket mi megszereztünk.

Mára már hány vállalkozóanya köszönheti Neked a profitábilis(abb) üzletet?

Konkrét számot nem tudnék említeni, de az tény, hogy az ügyfeleim döntő többsége (kb. 60%-a) nő. Közülük nagyon szívesen emlékszem vissza Magyari Bernadettre, a MyBulldogShop alapítójára, aki ugyan még nem anya, de nő a javából. Perlaki Fanni, a Fanni’s Barfshop alapítója éppen várandós kismama, az ő vállalkozásán is most lendítünk egyet. Említhetem még Fóliás Jucit, alias Zsámboki Jucit is, aki férjével 3 év alatt húzott fel egy vállalkozást egy olyan piacon (DIY), ami meglehetősen telített – most szintet szeretnének lépni, ezt készítjük elő.

És itt van még Demeter Edina is, a Kiddiez tulajdonosa, akinek vállalkozása elérte azt a méretet, ahol a folyamatokat már újra kell gondolni, és ezekkel az új folyamatokkal sokkal hatékonyabban lehet dolgozni – és pénzt termelni.


Országszerte hány ügyféllel dolgoztál már együtt?

Mivel az online tér kinyitja előttünk a világot, volt már ügyfelem Romániából, de Spanyolországból is. Hányan voltak? Most néztem az adatbázisomban, már 180 felett járok. Ez azért annyira nem rossz, ha azt veszem, hogy még nem folytatom a vállalkozásfejlesztési tevékenységemet két éve sem.

Ha pedig a pénzpedagógusként és pénzügyi coachként kiszolgált ügyfeleket is hozzászámoljuk, akkor több, mint 2500 kiszolgált ügyféllel büszkélkedhetek.

Hogyan éled meg a vállalkozásodat anyaként?

Kettős az érzés. Egyrészt két teljesen külön világ – és őszintén szólva igyekszem is különválasztani a családi életet és a munkát. Ami nem mindig egyszerű, hiszen itthonról dolgozom, csak akkor megyek el, ha személyes találkozóm van az ügyféllel. Másrészt viszont szeretnék a gyerekeim számára jó példa lenni. Vagy legalábbis másféle, mint ami megszokott. Egyszerűen azért, hogy a gyerekeim lássanak ilyen példát is, mindkettőt működőképesnek lássák (a férjem mindig is alkalmazott volt, most is az), és szabadon választhassanak, melyik szerint képzelik majd el az életüket felnőttként.

Ezen felül a feladataim menedzselése, ismertebb nevén időgazdálkodás okoz folyamatos fejtörést. Nem, nem szokásom elúszni a dolgaimmal, ezt tudom kezelni. Az viszont rettenetesen bosszant, hogy dolgozó anyaként ez rettenetesen sok energiát elvisz. (Nem mintha a férfiaknál ez ne lenne ugyanígy, inkább csak nem érzem úgy, hogy ennek kellene lennie az élet rendjének.) Ezért is vettem magam mellé januártól segítséget – egy virtuális asszisztens alakjában.

Nem csak felnőtteket oktatsz a helyes pénzkezelés fontosságáról, de gyerekeknek is kidolgoztál egy módszertant. Mesélj erről!

A Himer-módszer – mint arról már korábban beszéltem – a gyerekeimen kicsiszolt módszertan. Lényegében 0-tól huszonéves korig (amíg még nem önálló a gyerek) lehet használni korosztályonként változó formában.

Egy biztos: mindennek az alapja a játék.

A módszeremről többet a http://eznemjatek.com oldalon tudhat meg bárki. Ennek a módszernek a két legnépszerűbb darabja a Pénzmesék című, nagyovisoknak-kisiskolásoknak szóló mese- és foglalkoztatókönyv, és a Kamaszkassza – Zsebpénzügyi kézikönyv című, 10-15 éveseknek szóló szórakoztató kiadvány.

Egyébként a játék nemcsak a gyerekek kiváltsága. Ha felnőtteket coacholok, akár személyes, akár vállalkozási pénzügyeik miatt, akkor is előszeretettel használok a coachingban játékokat. Tehát én gyakorlatilag 0-tól 100 éves korig játszom az ügyfeleimmel.

Végezetül, mit üzennél a kezdő vállalkozóanyáknak, mire ügyeljenek, hogyan tervezzék meg maguknak egy sikeres vállalkozás alapjait?

Azt szokták mondani, hogy a vállalkozás indításának nulladik lépése az ötlet. Ha ez igaz, akkor a mínusz egyedik lépése az a családdal való megegyezés arról, hogy vállalkozni akarunk. (Ez egyébként akkor is igaz, ha apu akar vállalkozni, de anyu esetében hamarabb kiütközik az ilyen jellegű egyezség hiánya.)

Tapasztalatom szerint a legtöbb vállalkozás azért bukik meg még az első 5 évben, mert

  • nem ismeri a piacát – magából indul ki, a piacáról maximum idealizált elképzelései vannak. Mellesleg a piacismeret nem azonos a célcsoport ismeretével és a buyer persona megalkotásával. Kell még hozzá a konkurenciaismeret és a (jogi és gazdasági) környezet ismerete is.

  • nincs kidolgozott stratégiája – ezért nem képes hosszú távon gondolkodni. Ennek megfelelően megalapozott üzleti terve sincs, hiszen annak a stratégiai célok megvalósítását kellene szolgálnia.

  • nincs támogatottsága – a legfontosabb helyről, a családtól. Mindenkinek, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi, szüksége van a hátországra, legfeljebb más okból. A férfiak jellemzően feszültséglevezetés céljából szeretnek a családjukra amolyan érzelmi hátországként tekinteni, míg a nők a családból nyerik az erőt a vállalkozáshoz. (Teljesen ellentétes irányú érzelmi áramlás a két helyzet.) Ezért létfontosságú a vállalkozónők számára, hogy a család támogassa őket ebben a nagy céljukban.

Ezért szükséges már a vállalkozás indítása előtt felkészíteni a családot arra, hogy a vállalkozás ténye nemcsak a mi életünkre lesz hatással, hanem az övék sem lesz teljesen ugyanolyan, mint eddig – és ez alkalmazkodást kíván tőlük is. Ha apu vagy anyu vállalkozik, akkor innen nézve az egész család vállalkozik. Tehát én a mai eszemmel mindenképpen itt kezdeném a vállalkozásom megtervezését – aztán haladnék tovább a másik két megjelölt ponttal.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

Szőke Klaudia


Szólj hozzá!