Silmama interjú

Silmama, az ökotudatos, gyermekbarátabb környezetért

Szotyori Szilárdával, a Silmama tulajdonosával beszélgettem kicsit. Tudtad, hogy immár 10 éve van a piacon, azaz ennyi ideje, hogy öko-textillel látja el bölcsis és ovis korú gyermekeinket? Szerintem sok szülő örül a mai napig fennállásának és hálás kétkezi munkájáért, hisz ritka az, amikor a minőség és kreativitás kéz a kézben egy ilyen széles termékpalettát hoz létre. 

Mesélj magadról és a Silmama kezdetéről!

Mindig is mozgalmas életet éltem, a nőgyógyászom szerint a nagyobb fiam, azért lett koraszülött mert nem bírok feltett lábbal ülni és semmit tenni. 😊 2006. júniusára voltam kiírva a fiammal, Gáborral. Végig dolgoztam a terhességem. Május elseje volt az első itthon töltött napom és a 6 nappal később megszületett a fiam.

Az első 2 hónapot itthon töltöttük, de utána jöttünk – mentünk, mire reggel felkelt már megvoltam a napi teendőimmel, így volt időnk sétálni, Dunapartozni, barátokkal találkozni, szuper kissrác volt minden akadályt türelemmel és szuperül kezelt. Plusz a babázós időszakot nagyon sok apróság könnyítette meg, amiket vagy külföldön láttam / vettem vagy saját magam találtam ki.

Silmama interjú

Szotyori Szilárda, a Silmama alapítója

Mivel elég kreatív vagyok, az anyukám pedig egy igazi szuper anyu, így könnyen meg is valósítottuk az ötleteimet. Második fiam, Szilárd érkezése, fokozta a lelkesedésem, hogy nekem biztosan nem a régi munkahelyemen lesz a megfelelő helyem, de hát akkor hol? Figyeltem az anyukák reakcióját, hogy mit szólnak, az általam használt dolgokhoz, csupa pozitív visszajelzést kaptam, így gyorsan meg is született az ötlet a cég létrehozására. Még a szülőszobán is a webáruház design-ját egyeztettem a férjemmel, amikor a szülésznő megjegyezte, hogy most szülünk vagy dolgozunk…. 😊

Ezek voltak az első lépések, folyamatosan jöttek az ötletek, amiket a korábbiakhoz hasonlóan a kényszer ihletett. Mert, ha éppen nem kaptam valamit a boltban, akkor hát meg kellett csinálni. Áprilisban lesz a cég és a www.silmama.hu 10 éves, a születésnapunk alkalmából megújul a honlap és a webáruház is. Sok akcióval, új termékekkel készülünk.

Silmama interjú

Milyen szempontokat, összetételeket veszel figyelembe a termékek létrehozásánál?

Első és legfontosabb, a praktikum és a biztonság a termékek megalkotásánál. Hiszem és vallom, hogy ma csak minőségi terméket szabad előállítani és csak minőségi alapanyagokból.

Csak Öko tex standard minősített 0-s bevizsgálási igazolású textilekkel dolgozunk, ezek mind csecsemőkortól használhatók,  mert káros festék és ftalátmentesek. Saját magam importálom az alapanyagokat, mert csak így érzem biztosítottnak a minőséget és az egyediséget. Minden évben meglátogatom a nagy európai textilkiállításokat, hogy az új mintákat megtaláljam.

Nagyon nagy felelősség ovis korú gyerekeknek dolgozni! Mert azon a bizonyos első óvodai napon – ami szerintem Anyukáknak sokkal nehezebb – az általunk készített holmi lesz az egyetlen társa. Ez az a kapaszkodó, ami az otthon biztonságát, Apa és Anya szeretetét érezteti vele. Fontos és felelősségteljes feladat a miénk, hogy tényleg olyan holmival induljon el a gyermek az első kihívások felé, amit igazán a magáénak érez és biztonságot ad neki!

Mikor fejlesztetted ki a legelső termékedet és mi volt az?

A szopikendő volt az első, még a vállalkozás gondolata előtt.

Mik az elmúlt egy év legnépszerűbb termékei a shopodban? 

A legnépszerűbb termékek az ovis holmik közül kerülnek ki minden évben. A minták tekintetében van csak változás attól függően, hogy fiúk vagy lányok vannak többségben az éppen oviba indulók között. Ami a mintáktól független az az ovis jelcsomag, ez szerintem azért népszerű, mert elképesztő nagy terhet vesz le az anyukák és a nagyik válláról.

Silmama interjú Silmama interjú

Igényes és esztétikus módon jelölhető vele az összes holmi, amit a gyerkőc az oviba bevisz. Minden különösebb előképzettség nélkül használható, sokkal egyszerűbb, mint hímezni és varrogatni vagy rajzolgatni. Igen nagy jelválasztékunk van, több mint 250 féle figurával. Sőt, kérésre szívesen rajzolunk újakat is ha valami hiányzik. Legyen az vadászrepülőgép vagy hold-tündér.

 

Milyen sajátosságot, egyedi értéket emelnél ki a vállalkozásodban?

Nem szériagyártásúak a termékeink, minden darab személyre szabottan készül, minőségi alapanyagokból. Nagyon sokszor egyedi elképzelések alapján!

Kapcsolódik-e a shop profilja az eredeti végzettségedhez/hivatásodhoz?

Nem kapcsolódik,  mert a szakmám szerint közgazdász vagyok. De mindig is szerettem a szép dolgokat, ha az ember magával szemben igényes és minőségi termékeket szerez be, akkor a gyermekének is szeretné ugyan ezt a szintet biztosítani.

Silmama interjú   Silmama interjú

Milyen korú gyerekek anyukái vásárolnak a legtöbbet tőletek?

A legtöbben az ovis korú gyerekek szülei vannak, Ők általában a tesó születésekor ismét felkeresnek minket, egy szopikendőért vagy bevásárlókocsi takaróért, aztán később ismét az ovikezdéskor. Egyre többször találkozom fiatalos nagymamákkal, akik az unokának keresnek meglepetést.

Mennyire fordítotok gondot az egyedi elképzelésekre, megrendelésékre?

Megpróbálunk minden egyedi elképzelést megvalósítani, a józan ész határain belül. Szerencsére elfogadják a tanácsainkat az anyukák és így a végén szép dolgok születnek.

Mennyire nehéz a vállalkozásod körüli teendőket elintézni két gyermek mellett? 

Szoros időbeosztásban élek, ha dolgoznék valahol, akkor legalább napi 8 órát lennék távol. Így azért tudok valamennyi időt tartalmasan tölteni napi szinten is a fiúkkal.

Napközben a munka mellet elvégezhető a háztartási feladatok nagy része, a főzés is, de csak pontos beosztás és tervezés mellett. Az a legjobb, amikor egy hétre előre megtervezem a menüt, amihez a bevásárlást egyszerre meg tudom ejteni, így csak a napi kenyér / péksütemény a kérdés. A cégben sok a koordinácios teendő, én mar nem tudok időt varrással tölteni, ezért a kolléganők végzik ezt a munkát és valósítják meg ügyesen az elképzeléseimet és terveimet.

Tehát a többi irodai munka az enyém, azt pedig egy laptopról el lehet intézni! Akár úgy is, hogy a srácokkal a kertben, strandon vagy éppen a Duna parton vagyunk. A legfontosabb, hogy az Édesanyám  és a férjem mindenben segít.

Miben könnyíti meg anyuka mindennapjait egy-egy terméked?

Vegyük szépen sorba a termékeket:

Az úton lévő anyukák nagy segítsége a következő pár termék:

Szopikendő: nyilvános helyen történő szoptatás úgy, hogy az intimitás, a gyermek nyugodtsága megőrizhető. Szerintem ez az egyik legnagyobb dolog! Bárhol megetetheti a gyermekét az anyuka anélkül, hogy ő vagy a körülötte levő emberek zavarba jönnének. Nyugodtan mehet társaságba, játszóterezni a nagyobb tesóval. Nincs a frusztráló érzése, hogy sietni kell, mert a pici hamarosan éhes lesz.

Bevásárlókocsi takaró: ugye mondanom sem kell, hogy ezek a bevásárlókocsik milyen piszkosak, hidegek / melegek időjárástól függően. Mennyivel higiénikusabb egy takaróval bélelt kocsiba ültetni az apróságot. Zsebeiben elrejthető a cumi, játék, kulacs bármi amit a pici szeret, és nem a tolókart vagy a visszaváltó láncot nyalogatja.  Biztonságos, mert a gyerkőc nem tud kimászni / felállni a kocsiban, ha használják a biztonsági övet, Az anyuka nyugodtan nézegetheti a polcokat, olvashatja a címkéket.

Mobil etetőszék: rokonlátogatásánál nem kell bepakolni a kocsiba egy etetőszéket, de kirándulásnál nyugodtan ebédelhet a család ott is ahol nincs etetőszék a kicsinek.

Pelenkázó alátét: nem kell külön baba táskát is cipelni, egy női retikülben is elfér a praktikus kis csomag, amiben a pelenkázáshoz szükséges kellékek és a pelenkázó lap is megtalálható. Úgymond egykezes, tehát egy kézzel kinyitható és máris lehet tisztába tenni a babát.

Napvitorla: én folyamatosan harcoltam séta közben a napernyővel, soha nem ott takart, ahol kellett volna, izgett – mozgott jobbra balra, ez felcsatolható bármely típusú babakocsira, hordozóra vagy mózeskosárra és biztos árnyékot ad.

Multifunkciós lábzsák: Az ötlet onnét indult, hogy hosszabb autóutak alkalmával mindig nehéz volt eldönteni, hogy kabátban vagy nélküle üljön a gyerek a kocsiban, fűtsünk vagy se… Ez egy olyan takaró, amit nem csak a babkocsiban, hanem az autóban is használatunk. Puhán körbe öleli a gyereket, ha szükséges fel vagy lehúzható a cipzár. Anyagának köszönhetően vékony, de mégis meleg!

Silmama interjú

Otthoni segítség:

Pólyazsák: ez leginkább a babának nyújt biztonságot, anyaméh érzetet kelt, így az első időkben könnyebben pihennek. Nyilván az Anyucik ebben az időszakban elég bizonytalanok és örülnek minden nyugodt pillanatnak.

Szopipárna: Már a terhesség alatt is segítséget nyújt a kényelmes fekvéshez, pihenéshez, később a szoptatáshoz, de nálunk a nagyfiam az étkező asztálnál ülés magasítónak is használat.

Matracvédő lepedők: akinek gyereke van és az éjszakai ágyhúzásról kérdezzük, szerintem mindenki azt feleli, hogy szükséges dolog az ilyen lepedő. Egyedi ágyikókhoz, egyedi méretet is készítünk.

Silmama interjú

Silmama interjú

Bölcsődei, óvodai holmik: Nálunk egy helyen minden megtalálható , ami a bölcsi és ovi kezdéshez szükséges, mindent ellátunk jellel, a ruhákra, játékokra, egyéb textil vagy más eszközökre pedig kínálunk matricát a jelöléshez. Vannak allergia cimkéink is amiket szintén szívesen vásárolnak az érintett szülők nem csak gyerkőcnek, de saját használatra is!  Sokféle változatos mintával dolgozunk így mindenki biztosan talál olyat amit a gyerkőc szívesen visz magával!

Játéktároló játszószőnyeg: sokáig tart amíg egy pici megtanulja, hogy a játékokat el kell pakolni, valljuk be sokszor fel is adják és anyuka fejezi be a műveletet, ezzel a játszószőnyeggel korai sikerélményt adhatunk a gyereknek, megkönnyítjük az apró játékok összeszedését és megkíméljük magunkat a szőnyegben megbúvó legoval való találkozástól! 😊

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Szőke Klaudia

Szólj hozzá!