tévhit mozaikcsalád

5 tévhit a mozaikcsaládokról

Az óvodában, iskolában a nevelők sokszor találkoznak azzal a családi helyzettel, hogy egyes gyerekeknek nem csak két szülője van, hanem három vagy négy. De vajon a tanítók hogyan kezelik ezt?

Számtalan olyan történetet hallottam, amelyben a gyerek egy óvodai vagy kisiskolai napja után értetlenkedve kérdezte valamely szülőjétől, hogy a nevelő miért mondta azt a „Nekem elváltak a szüleim” mondatra, hogy „Sajnálom”.

Vagy amikor én mesélek valakinek és elmondom, hogy a páromnak van két lánya, akkor nagy százalékban azt a reakciót kapom, hogy „Oh, és te ezt hogy bírod?”

Összeírtam néhány tévhitet, amik a mozaikcsaládok életét körül lengik. Miért fontos nekem ez?

Mert rendet szeretnék tenni azon emberek fejében, akik nem tudják, hogyan kezeljék ezt a kérdéskört.

Íme:

 

  • Egy mozaikcsaládban élő gyerek nem lehet kiegyensúlyozott.

 

Egy jól működő mozaikcsaládban megvan a heti, havi vagy akár éves beosztás, hogy mikor, ki megy a lurkóért és melyik napon, hol tanul, ki segít neki, ki játszik vele, ki altatja stb.

Sokan azt gondolják, hogy egy mozaikos gyerektől a szétszórtságot, a rendezetlenséget és a koncentráció hiányát várhatják. Éppen ellenkezőleg.

Általában sokkal összeszedettebbek és rendszerezettebbek, hiszen nekik is követniük kell a beosztást.

Vagyis egy mozaikban élő gyerek épp annyira lehet kiegyensúlyozott, mint egy hagyományos családban élő. Mindkét esetben az a kérdés, hogy a gyerek körül élő felnőttek milyen életet élnek.

 

  • Nem hívhatjuk ezt a családformát családnak

 

Az interneten böngészve számtalan család fogalmat találunk, de egyik sem szűkíti le a kört a vérszerintiségre vagy a helyhez kötöttségre. Az én meghatározásom szerint:

Családnak nevezzük, azt a kis csoportot, közösséget, ahol a felnőttek szövetséget kötve, teljes személyiségükkel vesznek részt a család életében és vállalnak közösen felelősséget egymásért és a gyermekekért.

 

  • A gyerek és a mostohaszülő kapcsolata nem lehet harmonikus

 

Tény, hogy mindenkinek meg kell küzdenie az elfogadással és a változással. De egészen rövid idő alatt formálódhat bizalmas viszony gyerek és mostoha között, minden csak türelem és szeretet kérdése.

Sokan azt gondolják, az új pár nem nevelheti a gyereket. Ez is tévedés, hiszen ő is teljes felelősséggel tartozik gyerkőcért, tehát ez egyértelműen elkerülhetetlen.

És azt is hiszik, hogy a gyerek mindenképpen ki fogja utálni az édes szülője választottját. De tudjuk, hogy az utálat és a szeretet között hajszálvékony a határ. Ezért – bár nyilvánvalóan a kezdetekben sok ellenérzést szül az új családtagok elfogadása, de – egészen hamar ki tud alakulni az elfogadó, szeretetteljes, harmonikus légkör.

 

  • Egy mozaikcsaládban élő gyermek lelkileg sérül

 

Az, hogy egy gyerek lelke sérül-e, az mindig a körülötte lévő felnőttek hozzáállásán és viselkedésén múlik.

Ne felejtsük el, hogy gyermekeinket nem óvhatjuk meg a veszteségtől, mert lehet, hogy egy kisállatát veszíti el, lehet, hogy a nagyszülőjét, vagy egy barátja költözik messzire, de az is lehet, hogy a szülei válnak el.

Az életünkhöz hozzátartozik a gyász kezelése. Ez fontos része a fejlődésünknek.

Meg kell tanulnunk kézben tartani a lelkünket és építkezni a fájdalomból. És ezt elkezdjük egész kicsiként, amikor először veszítjük el egy kedves játékunkat.

Én azt gondolom, hogy egy mozaikban élő gyermek sokkal talpraesettebb és nyitottabb a világ dolgaira, mert nem csak a két édes szülőjétől lát példákat, hanem még a mostoháitól is, sőt lehetséges, hogy még nagyszülője is több lesz neki. Tehát több sorsot és életszemléletet  lát maga körül.

Vagy felhozhatnám a párkapcsolati példamutatást is. Egy mozaikcsaládban élő gyerek két párkapcsolati mintát lát maga előtt, így sokkal több információt tud ezekből is magáévá tenni, mint egy hagyományos családban élő társa.

 

  • Mozaikcsaládban élni egy véget nem érő küzdelem

 

Ez nem tévhit. Ez így igaz.

Épp úgy, mint hagyományos családban élni.

Épp úgy, mint egyedül gyermeket nevelni.

Épp úgy, mint élni.

Épp úgy, mint szeretni.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

Juhász-Pintér Csilla

Szólj hozzá!