Lépcsőfok ötlettől megvalósításig

Ötlettől a megvalósításig – az alap vállalkozónői könyv | KÖNYVELEMZÉS #1

Mikor a könyvbe belelapoztam, arra gondoltam, hogy biztos lesznek pro tippek, miként is lehet a leggyorsabban vagy a leghatékonyabban eljutni A-ból B-be – vagy akár Z-be – egy magát megvalósítani vágyó nőnek, de a helyzet az, hogy ez a látszólag könnyű, szimpla magánkiadású könyv jóval nagyobb emésztést és feldolgozást kíván, mint azt gondolni lehet. Ha a könyv végére érsz, 100%-an garantált, hogy rájöjj, mik a legjobb képességeid, miként érvényesülj karaktered szerint és miben van a legnagyobb tudásod.

A könyvet befejezve határozottan kijelenthetem, hogy gyakorlatorientált tartalma nem feltétlen csak vállalkozónőknek, de önfejlesztőknek is szól, alkalmazotti létben is – magyarán minden embernek, akinek fontos az öncsiszolás, önmaga építése, saját környezetének emelése, azaz vágyik egy jobb, minőségibb életre. A sorokból kompletten egy mentorra lelünk, aki jó kérdésekkel, megközelítéssel és saját példákkal segít életedben elindulni azon az úton, ahol a kontroll teljességgel a Te kezedben lehet, megtámogatván önmagad építését magabiztosan és segítve Téged bezsebelni a lehetőségeket.

De mielőtt tovább olvasol, figyelmeztetlek, rá leszel kényszerítve, hogy magaddal foglalkozz.  Igazi értéket a könyv akkor ad az olvasó életéhez, ha az minden szempontból hajlandóságot mutat arra, hogy megvizsgálja a gondolatait, az érzéseit, a reakcióit, így sikerül neki felismernie a saját, kiaknázatlan képességeit és tudását. Maga egy fejezet is több részletre van bontva és bizony ha kiakarod “sajtolni” a maximumot belőle, jobban teszed ha rendesen csinálod a feladatokat – hidd el, totál megéri!

Én így olvastam

Lépcsőfok ötlettől megvalósításig

Mivel mint mondtam, gyakorlatorientált, valamint stratégiaközpontú, ezért inkább hívnám munkakönyvnek – mert aki rendesen végigmegy a benne lévő feladatokon, tengernyi jegyzetet készíthet el magának. Konkrétan, egy vékony munkafüzetnyit, mely csordultig tele lesz személyre szabott tudásanyaggal, elég magas eszmei értéket adva ezzel ennek.

Én egyébként, mint felül a borítóképen is láthatjátok, színes post-itokkal jelöltem meg azokat az oldalakat, amik vagy egy fejezetet vagy egy nagyon hasznos gondolatot tartalmaznak, így később is érdemes lesz visszatérnem rájuk. Nem is a fejezet címét, nem is valamilyen idézett szót jegyeztem rájuk, hanem olyan címmel illettem ezeket a tartalomrészeket, amik egyértelműen elárulják, mit tanultam az olvasottakból.

Például az egyik post-itre az van ráírva: “Amit letettem az asztalra és ami boldogít”

Magyarán az a pár oldalas tartalom vagy fejezet arra kért engem, hogy gondolkodjak el azon, hogy az a nyom amit eddig az éterben hagytam, tehát mindent, amit kedvtelésből szeretek csinálni, amit eddig tanultam vagy amit ellenszolgáltatásért végeztem, mi is az pontosan. Így segít rájönnöm, mihez is értek leginkább, hogy mit is szeretek igazán és hogyan tudnám azt a legjobban hasznosítani.

Én egyébként minden edukáló jellegű, illetve szakmai könyvet így olvasok, papírfecnikkel kiemelve, illetve előszeretettel használok még hozzájuk szövegkiemelőket és írogatok is bele, ha egy-egy mondat megfog annyira, hogy lejegyzendő gondolatokat vált ki belőlem. Egyrészt azért hasznos ez így, mert sokkal könnyebben megragad a fejemben a tanultak, másrészt mert így jóval könnyebb visszaolvasnom, ha konkrétan egy dolgot akarok kikeresni belőle.

Az írónőről

Máté Brigitta, Lépcsők alapítója és Ötlettől a megvalósításig szerzője

Máté Brigitta egy üzleti mentor és a Lépcsőfok alapítója, aki pontosan keresztül ment olyan nehézségeken az életben mint Te vagy én, sőt… Ő jóval hátrányosabb helyzetből indult, hisz kamaszkorában már meg kellett élnie elég komoly kezdeti csapásokat. Ám Brigi mindezek ellenére maradt céltudatos, következetes és nem utolsó sorban tettre kész. Így született meg ez a könyv is, mely az elmúlt éveinek tapasztalatát hordozza magában, irányt mutatva Nekünk, hogyan haladhatunk előre, fokról-fokra.

Nem mellesleg, nekem elősegítette az azonosulást vele az is, hogy mindkettőnknek van egy lánya, akit Emmának hívnak 🙂

Tartalom

A tartalom nem nehéz, sőt nagyon egyszerű, inkább a sok gondolkodni való és házi feladat az, ami elnyújtja az olvasás időszakát. Szerintem minimum két hónap kell rá, ha lelkiismeretesen jegyzetelsz is a könyvben lévő feladatokra reflektálva. 185 oldal tele hasznosságokkal, amiken érdemes leragadni, átültetni a saját példánkba.

Mivel jegyzetelős és a könyv jól irányzott kérdéseire adva te adod meg a válaszokat a saját élethelyzetedre, ezért szó sincs észosztásról, okoskodásról. Lényegében Téged fejleszt folyamatosan olvasás közben odáig, hogy teljesen megoldás-fókuszálttá válj a végére, így pont ettől zseniális az Ötlettől a megvalósításig c. könyv.

Valamint vannak ajánlók itt-ott bizonyos fejezetekben és a könyv végén összesítve. A benne említett könyveknek/csoportoknak/programoknak szintén érdemes egyenként utána járni, hisz ezek a segítségek nagy löketet tudnak adni egy kezdő vállalkozásnak.

Olvasói élményem

A könyv kezdetén rávilágít Brigi, milyen fontos az alapoknál, hogy a családunkból milyen megszokott mintákat hozunk és habár ezzel tisztában voltam már, még bizony itt is voltak nekem újabb felismeréseim. Ha nem is fájdalmasan, de inkább kellemetlenül tudatosult bennem a kérdéseit megválaszolva és az első fejezet feladatát megcsinálva, mennyire könnyen tudok forrófejű és negatív lenni, ha egy váratlan, külső ok miatt borul a napom.

Illetve, hogy bár nagyrészt felülírtam magamban sok mindent régebbről, mégis mennyire tud még tükröződni rajtam, a viselkedésemen egy bizonyos, negatív, családi séma egyes helyzetekben.

És hát persze ezeket a mintákat érdemes figyelni, barátságaidban, párkapcsolataidban és a munkatársaiddal való viszonyodban.

Aztán segít meghatározni a céljaidat, ha azok még nem voltak eddig tiszták, felépíteni egy víziót magadnak, hogy mire már betekintést nyersz Brigi eszköztárába, mit és hogyan ültess gyakorlatba, addigra pontosan tudd, mit akarsz mindezzel elérni.

Brigi arra is felhívja a figyelmet, hogy ne félj újratervezni akkor sem, ha úgy érzed, hogy nincs sínen az életed, illetve ha tervezel, célt állítasz fel, az ahhoz vezető utat bontsd le kis lépésekben (nem hiába Lépcsőfok a márkaneve) és bátorít arra, hogy rugalmasan, kreatívan, újraszervezhető formában, akár heti vagy havi mértékben, vagy félévre előre meghatározva, de maradj elkötelezett és haladj előre.

A kedvenc fejezetem egyébként a kommunikáció. Én is nagyon fontosnak tartom a mindennapokban beültetni a legkisebb mozzanatainkba egy tudatosságot a mimikációnktól kezdve a teljes megjelenésünkig és előadásmódunkig, verbális és non-verbális téren egyformán. Így mikor ehhez a részhez értem, élvezettel olvastam Brigi hangsúlyozását és részletekre kitérését a témában – vállalkozóknak, illetve vállalkozni vágyóknak pedig pláne fontos erre figyelni, hisz nagyban nyom egy tudatos énmárka az értékesítésen is.

Dióhéjban a könyv segít a kommunikatívabb éned előhozásában is.

Inspiráló történetek

Több személyes interjút is lehet találni még benne, melyek rámutatnak, hogy a mély baráti kötelékek hogyan segítették egymást a kérdezett alannyal egyéni útjukon és rendszerük megtartásában, mit is hoztak ki egymásból és hogyan motiválták egymást a nehéz helyzetekben. Fel lehet ismerni a jó gondolatok mellett, milyen egy építő barát, hogyan segít kihozni belőled a maximumot.

Illetve Máté Brigi más közismert, sikeres személyek motiváló idézeteivel és a vezetői képesség leírásával, gyakorlati elsajátításához szükséges szempontokkal segít.

Egy idézet különösen tetszett nekem, és az ez:

Az üzenetednek megfelelően élj.

Vagyis legyél hiteles mindig, minden pillanatban, szóljon akárkinek is a kommunikációd, kövesd a saját értékrendedet (még ki is emeltem narancssárgával!)

Végezetül: érzelmek

Ez az írás nem az érzelmekre hivatott hatni, mégis mindannyian, akik végig csinálták becsületesen a feladatokat (én nem sorrendben tudtam itt és most bevallom, de utólag mindent pótoltam) és mélyen magukba néztek, szembetalálhatták magukat a gyengepontjukkal, illetve olyan gyerekkori emlékekkel, melyeknek felnőtt fejjel beidegződéseket köszönhetünk. Ha anya vagy, ezeket felismerni pláne nagyon fontos, hisz mi mást szeretnénk jobban, mint hogy megkíméljük gyermekünket sok fölös körtől és átadni neki azokat a támpontokat, gondolatokat az életben, amikre később a leginkább szüksége lesz?

Tehát nem csak mint vállalkozónő, nem csak mint elfoglalt nő és nem csak, mint ember, de nagyon fontos, hogy anyaként is olyan megvilágításba kapod a sorok közt a gondolatokat, melyek ráébresztenek, mekkora felelősséged is van abban, mit hagysz a világban – sok-sok generáción át.

Hasznosnak találtad? Oszd meg a többi anyukával is!

U.i: Ha pedig komolyabban érdekelni kezdett Máté Brigi munkássága, Facebook oldalát ide kattintva találod, mentorprogramját pedig itt találod, mely immár másodjára kerül megrendezésre – le ne maradj le az early bird kedvezményéről!

Szőke Klaudia

Szólj hozzá!