Szoptatáskor A-vitamin fontossága

Szoptató anyukák és az A-vitamin | Mennyire fontos?

A terhességnél is nagyobb az anya A-vitamin szükséglete a szoptatási időszak alatt. Míg terhesség alatt 0,8 mg A-vitaminra van szükség, addig a szoptatós anyukáknak már 1,5 mg-ra, vagyis majdnem másfélszer annyira, mint a terhesség alatt!

Mi is az az A-vitamin

A-vitamin vagy más néven retinol, több hasonló vegyület gyűjtőneve; ezért is adják meg a napi javasolt adagokat retinol-ekvivalensben (mcg RE).  A-vitaminra van szükség a megfelelő növekedéshez, csontfejlődéshez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, és a látás és a hámszövetek épségének megóvására is.

A-vitamin az anyatejben

Mivel az újszülöttek nagyon kevés kis A-vitamin tartalékkal jönnek világra az anyatej megfelelő A-vitamin tartalma kritikus fontosságú számukra. Kritikus, hogy biztosítsa a csecsemő egészséges növekedését és fejlődését, valamint, hogy feltöltse a májban lévő A-vitamin raktárakat a későbbi, elválasztási időszakra.

 

A csecsemők védőoltásának is nevezett előtejben vagy kolosztrumban található a legmagasabb koncentrációban az A-vitamin. Az anyatej „érése” során, a szoptatási időszakkal az anyatej A-vitamin tartalma állandósul. De nem csak a szoptatási időszakkal van összefüggésben az anyatej A-vitamin tartalma.

Az anyatej A-vitamin tartalma függ az anyai A-vitamin tartalékoktól, és az anya által elfogyasztott ételek A-vitamin tartalmától.

Az anyatejbe elsősorban a táplálékkel bevitt A-vitamin kerül. Ha az nem elégséges, akkor mozgósítja a szervezet a raktárakat. Ha azok is kiürülnek, akkor az anyatej nem fog elegendő A-vitamint tartalmazni a csecsemő megfelelő fejlődéséhez.

Vagyis az anya táplálkozása közvetlenül befolyásolja az anyatej A-vitamin tartalmát. Ezen belül is, az előtej kimondottan érzékeny az anyai táplálkozás A-vitamin tartalmára. Pont abban az időszakban, amikor a pici babának nagyon nagy szüksége van a megfelelő tápanyag ellátottságra.

Szoptatáskor A-vitamin fontossága

Így ha alacsony az anyatej A-vitamin tartalma, akkor a bevitel is hiányos, és az anya tartalék raktára is le van már merülve.

Ha az anya tápanyagraktárai rendben vannak, akkor az anyatej A-vitamin tartalma igen stabil marad, még a beviteli értékek széles változása mellett is.

Az anyatej A-vitamin tartalma nagyon érzékeny a fényre. Akár a 70%-ra is lecsökkenhet az A-vitamin tartalma a napon. Ezért ha a lefejt tejet üvegbe öntjük, azt mindenképpen fény védett helyen tároljuk.

Hiányállapot – túladagolás

Megfelelően összeállított tétrend esetén nem alakulhat ki A-vitamin hiány. De betegségek vagy emésztési zavarok esetén kevesebb szívódhat fel a szükségesnél. E mellett bizonyos gyógyszerek szedése mellett is javasolt a magasabb vitaminbevitel biztosítása. A kisgyermekeknél különösen fontos a megfelelő bevitel. A-vitamin hiányos kisbabáknál megnő a hasmenés, légzőszervi gyulladások és a kanyaró kockázata.  A túlzott (mega dózisú étrend-kiegészítők formájában) beviteltől is óvakodni kell, mert nagy adagban toxikus.

Jó A-vitamin források

Ezek után nem is kell hangsúlyozni mennyire fontos, hogy odafigyeljünk miből mennyit eszünk! Sok A-vitamint tartalmaz a máj, vese, a tojássárgája, a vörös színű zöldségek és gyümölcsök is (pl. répa, paraj, sütőtök).

Néhány élelmiszer A-vitamin tartalma 100 gramm élelmiszerre vetítve:

  • hal olaj 65 400 mcg RE
  • főtt pulyka máj 22600 mcg RE
  • szárított petrezselyem 19 000 mcg RE
  • nyers libamáj 9300 mcg RE
  • főtt édesburgonya 5765 mcg RE
  • főtt répa 5100 mcg RE
  • brokkoli 4800 mcg RE
  • nyers kelkáposzta 4600 mcg RE

 

Összefoglalva

Az anyatej A-vitamin tartalma az anya táplálkozásával közvetlen összefüggésben van. Ha megfelelő mennyiségű A-vitamin tartalmú ételt fogyasztasz, akkor az anyatejben is megfelelő mennyiségben lesz jelen az. De ha nem fogyasztasz eleget, és kiürülnek a raktáraid, a pici baba sem fog megfelelő mennyiséghez jutni. Ezért figyelj a megfelelő és változatos étrendre a szoptatási időszak alatt is!

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!


Szólj hozzá!