Hogyan legyen több időd pénzkereső anyaként?

Hogyan legyen több időd pénzkereső anyaként? | KÖNYVELEMZÉS #2

Az időmenedzsmentről olvastam C. Szabó Helga – A kevesebb néha több könyvében, de nem is akárhogy – Helga minden elfoglalt nőt megszólít benne, mindegy van-e gyerek vagy mennyi gyerek van otthon, alkalmazott, házi asszony vagy vállalkozó vagy, de ha mindegyik vagy egyszerre – és legfőképp ANYA – akkor pontosan Neked szól praktikus írása.

Szóval, hogyan szelektáljunk és termeljünk több időt magunknak? Elmondom, hogyan kezdtem követni a könyvben olvasottakat.

Kezdjük ott, hogy alapból ahhoz, hogy rendszeres olvasás is legyen nálam – nem csak az hogy szétszórtan, elvetve belenézzek a könyvbe 1-1 oldal erejéig, amíg rám nem mászik az addig magát jól elfoglalt lányom vagy nem jön be egy hívás pont mikor mindennel készen lettem – rávettem magam hogy elkészítsem az idei naptáramat. Ez volt június eleje, szóval eléggé aktuális volt, úgyhogy már külön köszönet Helgának az extra motivációért. Az olvasós napjaim a kedd és szombat lett (más napokon is olvastam, de ezek a napok voltak az “ATOMBIZTOS, HOGY OLVASNOM KELL” napok), azzal a kikötéssel magam felé, hogy nyár közepére, azaz pontosan július 15-re végeznem kell vele. Azaz, addig nem rakhatom le a könyvet, amíg tartalmilag olyan részhez nem érek, amit el tudok választani a korábban olvasott mondatoktól – akár a következő fejezethez érve, de mivel a fejezet nem sok, inkább rengeteg az alfejezet, mellékcím a 340 oldalas kézikönyvben, így inkább alfejezetenként haladtam, illetve rövid példánként, ha nagyon szorított az idő.

Így május 25-től számolva, kb. egy hét alatt elolvastam 30-40 oldalt. A határidő előtt egy nappal lett meg az utolsó 50 oldal, szóval sikerült ahhoz is tartanom magam végül!

A könyv struktúrája

Borítója laminált és designja pontosan azt sugallja, hogy az időnk beosztását játékosan is ellehet sajátítani, és legfőképp nem egy kötelező, száraz képesség, aminek megszerzésére rá vagyunk kényszerülve előbb vagy utóbb.

Jópofa, cuki ábrákkal, illusztrációkkal találkozhatunk szétszórtan pár oldalanként, illetve segítő diagramok, tervezetek is megtámogatják a sok, leírt anyukás példát, ami különösen tetszik, így sokkal könnyebb is adaptálni a dolgokat. Illetve így a könyv vastagsága ellenére sem érződik töménynek a tartalom, mivel a szemlélető képek mellett az írónő könnyed, szórakoztató magyarázata is élménnyé teszi az olvasást. A mellé csatolt, Énidő kuponok meg csak hab a tortán!

Miben segít pontosan?

Ha egy mondatban kéne összefoglalni, akkor letisztul a könyv végére bennünk, mi az amit ténylegesen akarunk és pontosan mire akarunk energiát és időt fordítani rövid időn belül. Mert ha a céljaink több pontból is véreznek (a könyvben felépítendő SMART-célhatározás alapján) akkor sok kapacitásunk vész oda fölöslegesen.

Illetve a másik nagy tanulság, amit levonhatunk, hogy több energiát égetünk egy feladatba vagy részfeladatba, mint amennyit ténylegesen igényelne. Így Helga szemlélteti azt is, hogy valójában mennyi befektendő energiát tudunk megspórolni pár egyszerű, de fókuszt igénylő praktikával.

FIGYELEM: HA KÉNYSZERES PERFEKCIONIZMUSBAN SZENVEDSZ, JOBB HA KI SEM NYITOD!

Ugyanis a könyv a hatékonyság felső határát tolja ki újabb és újabb ötletekkel, taktikákkal, nem pedig a tökéletesség elérésére tanít meg 🙂

Ráébreszt arra, hogy nem vagyunk bénák attól, hogy elkalandozik a figyelmünk sokszor egy-egy feladatnál, sőt az írónő bátran megmutatja mindvégig emberi oldalát és saját példáit, ő neki is milyen sikeresen terelődik el a figyelme, ha egy kicsit nem figyel magára. Hangsúlyt fektet a háztartásban elosztandó szerepekre, a férfi-női/apa-anya viszonyra, mennyire fontos a társunkat bevonni, ha az időgazdálkodást tényleg komolyan vesszük és hajlandóak vagyunk-e lemondani arról a kényszerképzetről, hogy egyszemélyes magánakcióban nyomjunk le mindent.

Kézen fogva, végighaladunk a prioritási sorrend felállításán, a céltervezésen, a megvalósításon egészen a minőségi énidőig. A háztartásról is szó esik természetesen, olyan mint rendrakás vagy menütervezés.

Én ezt csináltam a hatására:

  • Éves céljaimat felállítottam és ezzel egyidejűleg újraértelmeztem az eddig leírtakat
  • Kijelöltem magamnak egy vezérszót
  • Megerősítést kapva belőle tartom a sikerszokásaimat ahogy csak tudom
  • Kevesebb óraszámban dolgozok, de hatékonyabban
  • Belevetettem magam a fókuszerősítő gyakorlatokba
  • És elkezdtem barátkozni a tematikus napok felállításával is

Végszóként azt mondanám, ez az a könyv, amit minél előbb lányom kezébe nyomnék, attól függetlenül, hogy vállalkozó lesz-e vagy sem – hisz később nem csak több pénzt profitálhat vele, de több időt is, aminél értékesebb ebben az életben nincs 🙂

Tetszett a cikk? Oszd meg a többi anyukával is!

Szőke Klaudia

Szólj hozzá!